Hlavní obsah

Dvěma desítkám dětí se po bruslení na stadiónu u Prahy udělalo špatně

– Praha

Asi dvěma desítkám dětí se udělalo nevolno po návštěvě zimního stadiónu v Černošicích u Prahy. Ve čtvrtek večer tam byly na školním bruslení a několik jich poté muselo vyhledat lékaře. Podle hasičů se do budovy dostal oxid uhelnatý. Na stadiónu bylo asi 60 dětí, bruslit přijely z Řevnic.

BEZ KOMENTÁŘE: Několik dětí skončilo po bruslení v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

„Některým se začalo špatně dýchat, proto následně rodiče vyhledali lékaře. Jednalo se o 21 dětí, žádné kromě jednoho nebylo hospitalizováno. To jedno tam zůstalo spíše na pozorování,” uvedla mluvčí policie Jana Dětská. Policie prověřuje, zda nebyl spáchán trestný čin.

Podle ředitelky řevnické základní školy Simony Škaloudové však byly hospitalizovány celkem tři děti.

„Synovi se špatně dýchalo, večer se to zhoršilo. Nemohl dýchat, odkašlat,” řekla matka jednoho ze školáků Alice Zavadilová. Ráno podle ní chlapcovy problémy pokračovaly. „Když jsem volala do Motola, tak mě už rovnou přepojovali na lékaře. Věděli, o co jde, a říkali, že tam bylo v noci možná 15 dětí, které tam přijely na pohotovost," dodala. Lékař motolské nemocnice jí řekl, že syn musí být v klidu a problémy by měly postupně odeznít.

„Od čtvrtečního večera jsme převezli do nemocnice celkem tři děti. Dvě večer a jednu holčičku v pátek odpoledne, protože se jí špatně dýchalo. Ve čtvrtek jsme obdrželi asi deset telefonátů od rodičů, že se jejich dětem udělalo nevolno. Někteří vyhledali na naši radu lékaře po vlastní ose,“ řekl Novinkám šéf záchranné služby Trans Hospital Bořek Bulíček. Někteří rodiče podle informací Novinek zvažují, že podají trestní oznámení na neznámého pachatele.

Čpavek nebo oxid

Podle předsedy Sportovního klubu Černošice Martina Jůzka není příčina známá. Mezi rodiči se šířila informace, že se školáci nadýchali čpavku. Hasiči podle mluvčího Jaroslava Gabriela žádnou koncentraci čpavku na stadiónu nezjistili. Upozornili však, že tam byli přivoláni se zpožděním. „To byla informace z lékařské zprávy jednoho chlapce, že šlo pravděpodobně o poleptání čpavkem, ale není to prokazatelné," dodala Škaloudová.

Jůzek poukázal na to, že na únik čpavku upozorňuje signalizační zařízení, které by se hned spustilo, a stadión by se musel evakuovat. Jednou z možností podle něj je, že se kvůli silné inverzi nahromadil v budově špatný vzduch, který pak dětem způsobil dýchací potíže. Hasiči naměřili na stadiónu velmi malou koncentraci oxidu uhelnatého.

„Závěr byl ten, že se tam pravděpodobně vlivem inverze dostaly zplodiny z okolních domů, kde topili tuhými palivy, nebo druhá možnost je nějaký stroj uvnitř haly, ale to není tolik pravděpodobná alternativa," uvedl Gabriel.

Stadión je v provozu

Ke starostovi Filipu Kořínkovi se dostala i informace, že problémy mohly vzniknout při technologické přestávce, kterou stadión využil k úpravě ledové plochy. „Dvakrát byl led seřezán a polit čerstvou vodou, která následně zmrzne. A protože stadión používá vodu z normálního vodovodního systému, tak ta voda obsahuje chlór," uvedl starosta s odvoláním na informace, že problémy mohla dětem způsobit i vyšší koncentrace chlóru.

Jůzek to ale označil za spekulaci. Poukázal na to, že podobně se plocha upravuje devětkrát denně. „Při každé úpravě se na ledovou plochu nanese 800 až 900 litrů vody a shrabe se rozbruslený sníh," řekl. Podle Jůzka by mělo být na stadiónu provedeno ještě jedno kontrolní měření. Provoz ale podle něj nebyl přerušen, děti v pátek na stadiónu normálně bruslily.

Reklama

Výběr článků

Načítám