Hlavní obsah

Agresivního pacienta v Olomouci zklidňovala policie, po injekci zemřel

Právo, mhr,ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Tragicky skončil v pátek časně ráno na psychiatrii v olomoucké Fakultní nemocnici pokus o zklidnění pacienta, který se choval agresivně. Demoloval zařízení a zřejmě pod vlivem psychózy také napadl zdejšího sanitáře, kterého mlátil a škrtil, takže na místo musela být přivolána policejní hlídka. Lékařka pak pacientovi podle informací Práva aplikovala uklidňující injekci. Muž však následně zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta přijali lékaři muže k hospitalizaci na klinice psychiatrie už ve čtvrtek večer. V průběhu noci se jeho duševní stav zhoršil.

„Demoloval vybavení kliniky a zranil sanitáře, který se jej pokoušel uklidnit. Ani členům ostrahy nemocnice se pak nepodařilo muže zpacifikovat, přivolali jsme tedy na pomoc policii. Nikdo další z našich zaměstnanců ani pacientů zraněn nebyl,“ uvedl Havrlant.

Případ řeší GIBS

Přivolaní policisté podle informací Práva ve snaze zklidnit pacienta, který byl velmi nebezpečný a agresivní, použili donucovací prostředky. Zda jeho smrt souvisí se zásahem policistů, nebo s jeho zdravotním stavem, je předmětem šetření. To je i důvod, proč bližší okolnosti nechtějí blíže komentovat policisté ani zástupci nemocnice.

„Nejsme oprávněni podávat další informace,“ zdůraznil Havrlant. „Událost si na místě převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vzhledem k této skutečnosti nejsme oprávněni poskytovat jakékoliv informace,“ sdělila Právu krajská policejní mluvčí v Olomouci Jitka Dolejšová.

„Mohu jen potvrdit, že si inspekce převzala případ do šetření. Do jeho skončení nebudou uvolněny žádné informace,“ řekla Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

S pistolí na sanitku

S agresivním pacientem se setkala také posádka záchranné služby na Jindřichohradecku. Třiapadesátiletý muž z Dačicka vyhrožoval pistolí lékaři a posádce.

„Když lékař k muži, který měl zdravotní potíže, dorazil, začal se pacient chovat velmi agresivně a hrozil osádce vozu dokonce i tím, že si dojde pro pistoli a vzbudil u záchranářského týmu obavu o život. Řidič s lékařem museli nakonec podařeného pacienta povalit na zem a zavolat na pomoc hlídku dačických policistů. Ti muži naměřili v dechu 1,7 promile alkoholu,“ popsala Právu incident, který se odehrál koncem září policejní mluvčí Hana Millerová.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Dodala, že ve čtvrtek policisté agresivního pacienta obvinili z přečinu nebezpečného vyhrožování. V případě, že jej soud uzná vinným, hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám