Hlavní obsah

Živnostník, který zavraždil věřitele, dostal 20 let. Mrtvolu zakopal zaměstnanec

– Ostrava
Právo, hon

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek na 20 let do vězení Ivo Kaňoka, který podle verdiktu zavraždil šéfa firmy, jemuž dlužil peníze. Jeho tělo pak zakopal zaměstnanec, kterého o to požádal. Ten posléze vše oznámil policii.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Kaňok je obžalován z vraždy a také z šíření poplašné zprávy.

Článek

Motivem vraždy, která se stala krátce před loňskými Vánocemi na stavbě protipovodňové hráze, byly obchodní spory mezi obžalovaným a firmou ze Slezské Ostravy, pro kterou muž pracoval.

Necelý týden před Vánocemi Kaňok vylákal šéfa firmy, kterému dlužil částku ve výši 142 tisíc korun, na odlehlé místo. U sebe měl kuchyňský nůž, který na něj vytáhl. „Chtěl jsem ho jen postrašit, ale on se mi ho pokoušel vytrhnout. Pořezal jsem se. Pak jsem začal bodat,“ řekl obžalovaný u soudu. Své oběti zasadil více než dvě desítky ran po celém těle.

Vypovídal bez emocí

Muž u soudu vypovídal bez jakýchkoli stop emocí. „Vy to tady popisujete, jako byste si mazal chleba s máslem, bez jakékoli lítosti,“ neudržel se zmocněnec pozůstalých. „To není pravda, já už deset měsíců nemyslím na nic jiného. Udělal jsem strašně špatnou věc,“ řekl Kaňok.

Obžalovaný tvrdí, že na schůzku nejel s úmyslem zabíjet, a kdyby se s ním druhý muž nezačal přetahovat o nůž, nic by se nestalo. „Vy tady jste vzdělaní lidé. Kdybych to plánoval, tak bych to přece udělal úplně jinak,“ řekl obžalovaný soudu.

To, že zakopání těla uložil svému zaměstnanci, označil za zkrat. Na dotaz soudkyně, proč to neudělal sám, řekl, že byl v šoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám