Hlavní obsah

Policie rozprášila gang padělatelů korun a eur

– Praha • Aktualizováno

Policie odhalila padělatele bankovek, kteří ve velkém vyráběli padělky korun a eur. V případu je pět obviněných stíháno v České republice, z toho čtyři jsou ve vazbě. Další obvinění jsou stíháni na Slovensku. Obviněným hrozí až 16 let vězení, řekl ve středu státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Roman Kafka.

Foto: ČNB

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ČTK měly být padělány stovky miliónů eur, Česká televize (ČT) uvedla, že obvinění plánovali vytisknout také 100 miliard korun.

Skupinu odhalil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), potvrdil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podle něj policejní útvar zasahoval koncem minulého týdne na několika místech České republiky.

"Zadrželi jsme několik osob podezřelých z padělání a pozměňování peněz, konkrétně se jednalo o bankovky euro a české koruny," řekl Hanták. Bližší informace zveřejní příští týden.

Originální bankovkový papír

"My se bavíme o částce, která je ne nevýznamná ve srovnání s celým státním rozpočtem České republiky," řekl ČT Kafka. Obvinění měli podle televize k dispozici originální bankovkový papír i s ochrannými prvky, není ale zatím jasné, jak k němu přišli.

"S ohledem na to, jakou technologií oni byli nadáni a jakým materiálním zabezpečením disponovali, tak by se jednalo o dokonalé padělky," dodal Kafka.

Česká národní banka, která má padělky na starosti, uvedla, že po dobu vyšetřování a do doby, než policie oficiálně oznámí závěry vyšetřování, není oprávněna se k tomuto případu jakkoli vyjadřovat.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Obvinění jsou podle Kafky podezřelí ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování peněz a účast na organizované zločinecké skupině.

K největším padělatelským případům v ČR patří kauza z konce 90. let, kdy policie zadržela pětici pachatelů s padělky české měny v nominální hodnotě 20 miliónů korun. V roce 2009 zadrželi detektivové v Brně gang tří Italů a Čecha, kteří obchodovali s padělky eur. Zajistili u nich asi 2000 padělaných stoeurových bankovek v hodnotě pět miliónů korun. V roce 2006 našli severomoravští celníci ve voze dvou Vietnamců falešné dolary v hodnotě 11 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám