Hlavní obsah

V Jizerských horách zachraňovali lezkyni, spadla ze skalní stěny

Právo, sve

Těžce zraněnou lezkyni, která se v Jizerských horách zřítila z asi patnáctimetrové skalní stěny, se podařilo v neděli odpoledne zachránit členům horské služby a liberecké letecké záchranky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Spadla z výšky asi patnácti metrů na Malé plotně v lokalitě Zahradní stěny na vrchu Ořešník. Na místo byl vyslán vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce,“ popsal Jaroslav Kutil, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Vzhledem k silnému větru ovšem posádka vrtulníku nemohla záchranáře v místě nehody spustit ke zraněné, proto na místo vyrazili po zemi i další členové horské služby a zdravotníci liberecké záchranky.

„Společně jsme pak mladou ženu ošetřili, zafixovali a přes obtížně schůdný skalnatý svah jsme jí transportovali na nosítkách asi 400 metrů k cestě, na které už čekal sanitní vůz,“ popsal další zasahující člen horské služby David Savický.

Sanita pak převezla zraněnou ženu k vrtulníku, který ji transportoval do nemocnice v Liberci. „I zkušení horolezci ví, že v oblasti Jizerských hor jsou velmi náročné a při nepozornosti nebezpečné skalní terény. Na místě je proto vždy a za každého počasí maximální opatrnost a nutnost dbát všech zásad bezpečného lezení,“ varoval náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám