Hlavní obsah

Za vraždu prodavače v tabáku padl trest 16,5 roku

Právo, Miroslav Homola
Brno

Na 16 a půl roku poslal do věznice s ostrahou v pondělí brněnský krajský soud Jana Hlaváče (55), který podle vyneseného rozsudku vraždil v jihlavské prodejně tabáku letos 13. března. A jak ve verdiktu zaznělo, nebyla to vražda v afektu v průběhu prudké hádky, ale vrah střílel z nelegálně držené pistole zákeřně, zezadu. Ve chvíli, kdy to jeho oběť, prodavač v prodejně Chytrý kuřák, nejméně čekala.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Hlaváče poslal soud za vraždu na šestnáct a půl roku do vězení.

Článek

Jak vysvětlil předseda senátu Aleš Novotný, pachatel chodil do prodejny často a jeho návštěvy už byly podezřelé i dceři zavražděného, které obchod patřil, a otce před Hlaváčem dokonce varovala. Vyvrcholením byla Hlaváčova objednávka poměrně drahého zboží - elektronické cigarety několik dní před vraždou v hodnotě pěti tisíc korun.

Hlaváč si pak v osudný den přišel zařízení k inhalaci vyzvednout, ale místo peněz měl jen výmluvy. Tehdy se zřejmě mohli dostat s prodavačem do slovní rozepře, která skončila ve chvíli, když se muž za pultem k zákazníkovi osudově otočil zády. Hlaváč jej střelil zezadu do hlavy. Mimo zmíněné elektronické cigarety si po činu odnesl ještě peníze z kasy, asi devět tisíc korun.

Obžalovaný během celého trestního řízení překvapoval změnami výpovědí, kdy nejprve připustil, že se s prodavačem pohádal a že mu dokonce hrozil zbraní, posléze pak uvedl, že muže našel v obchodě ve chvíli, kdy seděl zhroucený na židli a domníval se, že spí. O jeho vraždě se prý dověděl až z médií. Soud jeho změny ve výpovědích dokonce označil jako možné pohrdání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám