Hlavní obsah

Polák nedanil prodávaný tabák, za škodu 145 miliónů dostal sedm let vězení

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Sedm let ve věznici s dozorem by měl strávit Polák Adam Filus, který rok a půl v České republice podnikal jako prodejce tabáku. Státu však neodváděl daň, čímž měl způsobit škodu ve výši 145 miliónů korun. Současně ho Krajský soud v Hradci Králové v pondělí vykázal na pět let z České republiky. Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný se proti němu ihned odvolal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Polák Adam Filus (vlevo) na chodbě královéhradeckého soudu.

Článek

Podle soudce Jiřího Vacka došlo k protiprávnímu jednání, neboť je nezpochybnitelné, že obžalovaný odebíral a předával tabák dalším lidem, ačkoliv věděl, že tito lidé nejsou konečným uživatelem zboží.

„A právě to je podmínkou pro uložení spotřební daně. Navíc tabák byl upraven tak, aby bylo možné ho použít ke kouření. Neřešili jsme, zda ho někdo kouřil, nebo ne, ale zda kouřen být mohl,“ uvedl soudce v krátkém odůvodnění rozsudku.

Podle obžaloby Filus zkrátil daň při obchodování s více než 70 tisíci kilogramy částečně odřapíkovaného tabáku. Ten dovážel do Česka od července 2013 do srpna 2014, a to zejména z Polska a Bulharska. Po přesypání suroviny do menších pytlů, načechrání listů a někdy i jejich zvlhčení je jako hnojivo či stelivo dodával do svých provozoven rozmístěných po České republice.

„V obchodech se následně toto lupení rozvažovalo. K dispozici byla kupujícím také řezačka, na které si zákazníci po zaplacení lupení nařezali tak, aby bylo možné z něho vyrobit balené cigarety,“ popsal již dříve František Halas, zástupce ředitele Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Právě s Celním úřadem a finančním úřadem kriminalisté na šetření případu spolupracovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám