Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro šéfa lihové mafie 13 let vězení

Právo, ČTK, Aleš Fuksa
Olomouc
Aktualizováno

Státní zástupce navrhl v pondělí před Krajským soudem v Olomouci šéfovi lihové mafie Radku Březinovi trest 13 let a 4 měsíce. Nejméně ze skupiny, 4 roky, žádá pro Tomáše Březinu jako spolupracujícího. Během dne u soudu vypovídal jak Březina, tak další svědci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Justiční stráž vyvádí lihového bosse Radka Březinu ze soudní síně.

Článek

Kromě mladšího z bratrů Březinových mohla získat status spolupracujícího obviněného i pravá ruka Radka Březiny Lubomír Kaláč. Ten však podle státního zástupce nevypovídal o všem a některé záležitosti zamlčel, čímž nenaplnil možnosti získání statusu. I tak mu žalobce Miroslav Stoklásek navrhl mnohem nižší trest, a to výjimečně jen kolem šesti let strávených ve věznici s ostrahou.

Ve stejné výši v řetězci jako Kaláč působil v Březinově gangu i jednatel hrobické společnosti Morávia Chem Radek Menšík. Ten od soudu v pondělí odešel s návrhem dvanáctiletého žaláře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro kumpány v nejnižších článcích řetězce, jako Rostislava Hanulíka, Václava Davida a Ivana Kováříka, navrhuje státní zástupce tresty ve výměře devíti let a dvou měsíců. Posledního obžalovaného, správce objektů Tomáše Pantlíka nepovažuje státní zástupce oproti původní obžalobě za člena organizované zločinecké skupiny. Za napomáhání Březinově gangu pro něj ale i tak navrhuje tří až čtyřletý nepodmíněný trest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mladší bratr lihového bosse Tomáš Březina (uprostřed) policii prozradil fungování a jména v řetězci lihového gangu.

Čaniga změnil výpověď

Někdejší jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga již ráno před olomouckým soudem přiznal, že obchodoval s nelegálním lihem pocházejícím od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Popřel tak svou výpověď z května loňského roku, kdy před soudem tvrdil, že s tím nemá nic společného.

Při své výpovědi se navíc dostal do střetu s mladším Březinovým bratrem Tomášem, kterého označil jako jednu z hlavních postav, jež obchody bratra řídil a vyplácel mu i odměny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Čaniga loni na tiskové konferenci Sdružení výrobců lihovin.

Čanigu společně s jednatelem Verdany Robertem Sedlaříkem a dalšími dvěma muži soud předvolal jako poslední čtyři svědky na žádost žalobce. Podle něj by mohli upřesnit celkový objem lihu vyráběný v Březinově společnosti Morávia-Chem.

Všichni muži jsou v jiné větvi případu stíháni právě v souvislosti s obchodováním s lihem pocházejícím od Radka Březiny. Čaniga se k množství nelegálního lihu nevyjádřil. Uvedl, že do likérky se líh dovážel z Morávia-Chem a poté se ukryl ve třech nádržích umístěných ve sklepě likérky o objemu 15 000 až 20 000 litrů, které vznikly zhruba v roce 2005.

Nechtěl si výpovědí ublížit

Neoficiální výrobu lihu prý Čaniga řešil s Tomášem Březinou. Čaniga zároveň před soudem přiznal, že jeho výpověď z loňského května byla nepravdivá, nechtěl si prý tehdy ublížit.

Zásadní rozhodnutí jsem dělal já, bratr Tomáš řešil jen drobnosti.
Radek Březina o odpovědnosti svého bratra

Obdobně jako Čaniga vypovídali v pondělí i další dva svědci, Březinou nastrčení jednatelé distribučních společností Likérky Drak Dominik Nagy a Pavel Sedlařík. Dominik Nagy prodával alkoholické nápoje vyrobené Čanigovým Drakem přes společnost Cyrano. Sedlařík od Nagyho převzal distribuci výrobků Likérky Drak v roce 2007 a vedl společnost Verdana.

Verdanu a předtím Cyrano přitom nechal založit Radek Březina. O lidi z těchto firem se však staral jeho mladší bratr Tomáš, díky kterému jsou nyní v jiných trestních řízeních nynější svědkové v postavení obviněných.

Spory o řízení

Podle kriminalistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu krátili daň a byli součástí organizované zločinecké skupiny. „Firma Verdana je moje, bylo to pokračování Cyrana, převedli se tam obchodní zástupci, Sedlařík vedl firmu na moje pokyny. On předtím pracoval v bezpečnostní agentuře MOBA. Vytipoval jsem si ho postupně jako člověka vhodného, že by tu práci (jednatele Verdany-pozn.red.) mohl dělat po Nagym, se kterým byly problémy,“ uvedl Radek Březina.

„Zásadní rozhodnutí jsem dělal já, bratr Tomáš řešil jen drobnosti,“ snažil se v pondělí snížit míru odpovědnosti svého mladšího bratra Tomáše lihový boss.

Právě na Tomáše a jeho hlavní vliv na fungování Likérky Drak a distribučních společností Cyrano a Verdana ale ukazují výpovědi Čanigy, Sedlaříka i Nagyho. Na otázku státního zástupce Miroslava Stokláska, zda svědek skutečně řídil distribuční firmu Verdana, například Sedlařík odpověděl: „Byl jsem řízen, sám bych nedokázal vést firmu. Byl jsem řízen Tomášem Březinou, jednou za měsíc jsem byl od něj i odměňován,“ řekl soudu Sedlařík.

Před soudem se zodpovídá v kauze lihové mafie osm obžalovaných. Členy organizované skupiny bylo podle žalobce sedm z nich. S nelegálním lihem prý skupina obchodovala od roku 1998 do roku 2013. Podle obžaloby čistili technický líh a používali ho k výrobě alkoholických nápojů, prodávali ho bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 milióny litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích. Stát na daních okradli o 6,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednatele likérky Drak pustili z vazby

Jednatel likérky Drak Pavel Čaniga z kauzy lihové mafie byl po více než půl roce propuštěn z vazby spolu s dalšími dvěma lidmi. Uvedla to v pondělí Česká...

Lihová mafie využila tři stovky mobilů

Až 300 mobilních telefonů se zvláštními funkcemi používali lidé napojení na šéfa takzvané lihové mafie Radka Březinu. U olomouckého soudu, kde se jeho kauza...

Výběr článků

Načítám