Hlavní obsah

Mladý útočník z Vonoklas si za znásilňování běžkyň odsedí sedm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm let se na svobodu nepodívá pětadvacetiletý Marek Marcinko, kterého v pátek Okresní soud Praha-západ odsoudil za tři znásilnění během půl roku. Marcinko si mezi říjnem 2014 a letošním květnem v okolí Vonoklas u Prahy vyhlédl tři běžkyně, které se pokusil znásilnit. U dvou z nich se mu to podařilo. Marcinko se vzdal práva na odvolání, verdikt je tedy pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzený Marek Marcinko u soudu v rozhovoru se svým otcem

Článek

Marcinko si podle obžaloby nejprve před rokem v lese mezi obcemi Roklín a Vonoklasy vyhlédl dívku, která si tam šla zaběhat. „Byl slunečný den, koukal jsem se doma na film se Sylvestrem Stallonem. Nudil jsem se, tak jsem si řekl, že si půjdu zaběhat,“ uvedl Marcinko při své květnaté výpovědi u soudu.

U lesa zahlédl samostatně běžící dívku, připojil se k ní a začal si s ní povídat. Ptal se na cestu a podobně. Po chvíli jí řekl „ještě něco po tobě chci“ a zaútočil na ni. Podle spisu ji po krátké roztržce povalil na zem s úmyslem vykonat na ní soulož. Dívce se ale nakonec podařilo Marcinkovi vysmeknout a utéci. Podle Marcinka mu ale dívka měla říct, že nechce, aby běžel vedle ní, protože nesnáší cikány. To Marcinka rozezlilo, a proto se chvíli pošťuchovali, než dívka utekla.

Ptal se na cestu

K dalšímu útoku na joggující ženu se odhodlal v dubnu letošního roku. Scénář se v podstatě opakoval. „Byl jsem doma, koukal jsem se na seriál Lovci duchů a řekl jsem si, že si půjdu zaběhat,“ popisoval Marcinko. U pole u Vonoklas zahlédl asi pětačtyřicetiletou běžkyni, ke které se připojil. Zeptal se jí, kolik je hodin a jak se dostane do Černošic, na což mu žena odpověděla a pokračovala v běhu. „Zavolal jsem na ni, jestli mi může ještě s něčím pomoci. Byla docela hezká, zeptal jsem jí na rovinu, jestli někoho má a jestli by bylo možné ji poznat,“ tvrdil Marcinko.

Žena mu údajně odvětila, že sice vypadá mile, ale že má manžela. „Zeptal jsem se jí, jestli nechce zažít něco krásnějšího,“ pokračoval obžalovaný mladík. Žena s ním pak údajně dobrovolně souložila. Obvinění ze znásilnění si Marcinko vysvětloval tím, že manžel napadené ženy je údajně žárlivý a ona chtěla vysvětlit své zdržení v lese. Žena, která vypovídala v utajení, ale Marcinkovu verzi rezolutně odmítla.

Marcinko jí prý přitlačil kuchyňský nůž ke krku a vyžadoval po ní orální sex a následně i pohlavní styk, ke kterému nakonec došlo. A soud se k této verzi přiklonil. „Není důvod nevěřit poškozeným. Není důvod, proč by si měly obvinění vymýšlet,“ uvedla v zdůvodnění rozsudku soudkyně Jitka Drábková.

Sex si nahrával na telefon

I ke třetímu případu došlo podle soudu tak, jak je popsáno v obžalobě. Letos v květnu Marcinko u Černošic znásilnil další mladou běhající dívku. „Byl jsem doma, hrál jsem hry a nudil jsem se. Tak jsem si řekl, že si půjdu zaběhat. Napadlo mě, že když to vyšlo s tou starší paní, tak že to zkusím ještě jednou,” uvedl Marcinko.

Podle spisu se k dívce připojil, napadl ji s nožem a odtáhl ji do lesa. Tam si na ní vynutil orální sex, který si nahrával na telefon. Následně na ní vykonal soulož. Poté se s ní pět kilometrů procházel polními cestami po okolí, než ji opět znásilnil, vyžádal si její telefonní číslo a propustil ji.

Marcinko se hájil tím, že mu oslovená dívka řekla, že je sice lesba, ale že je pohledný kluk, tak že by se s ním pomilovala. Měla za to údajně chtít dva a půl tisíce korun. Dívka, rovněž vypovídající v utajení, to ale odmítla. Podle dívky na ni Marcinko zaútočil s nožem a stále opakoval, že je schopen použít nůž a zabít. „Snažila jsem se podvolit co nejvíc, abych to měla za sebou,“ řekla dívka.

Bude se léčit

Podle soudních znalců trpí Marcinko patologickou sexuální agresivitou a navrhli pro něj ochrannou ústavní sexuologickou léčbu, ke které ho senát také odsoudil.

Marcinko se vzdal po poradě s advokátem práva na odvolání. Tohoto práva se vzdal i státní zástupce, který požadoval o rok vyšší trest. Mladík tak putoval od soudu rovnou za mříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám