Hlavní obsah

V Berouně se rozložila městská policie, téměř všichni strážníci jsou obviněni

– Beroun
Právo, Radek Plavecký

Celkem 16 strážníků městské policie z celkových 18, kteří slouží v Berouně, čelí obvinění z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Velitel Pavel Novák kvůli na základě tohoto skandálu odstoupil z funkce a vedení města kvůli totálnímu rozkladu městské policie, ač radnice ctí presumpci neviny, hledá nové strážníky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauza, na kterou nyní upozornil deník MF Dnes, se přitom vleče už od roku 2013. Od té doby vede Policie ČR prověřování berounských strážníků. Podle berounských zastupitelů strážníci tolerovali vybraným občanům nesprávné parkování.

„V lednu 2014 případ převzala policie v Kladně pro možnou podjatost berounských policistů. V současné době vedeme trestní stíhání strážníků. Nikdo však do současné doby nebyl pravomocně odsouzen,“ uvedla mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zatím nebudeme uvolňovat další informace o průběhu vyšetřování,“ dodala Nováková.

Radnice mezitím hledá nového velitele městské policie. Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci) se podle svých slov dozvěděla o obvinění strážníků na počátku září. „Město stojí před komplikovanou situací – máme zde presumpci neviny, a zároveň zřejmě vidinu několikaletého soudního řízení,“ uvedla Endrlová.

„Obdrženými informacemi jsem byla osobně šokována. Pokud se tyto věci skutečně děly a obviněným se prokáže vina, pak tu situaci považuji za manažerské selhání velitele městské policie a zároveň osobní selhání každého z obviněných strážníků,“ dodala Endrlová. Město podle ní nemůže dost dobře fungovat bez městské policie.

Velitel odstoupil po 23 letech

Velitel Novák po 23 letech nabídl svou funkci a odstoupí hned po nalezení a jmenování nového šéfa strážníků. „Výběrové řízení na jeho místo bylo uzavřeno a přihlásilo se nám celkem osm uchazečů. Počítám s tím, že nejvhodnější kandidát bude vybrán co nevidět a začátkem listopadu nastoupí v Berouně jako strážník-čekatel, přičemž zastupitelstvo by o jeho jmenování mělo rozhodnout začátkem prosince,“ doplnila starostka Endrlová.

Zároveň podle jejích informací probíhá dlouhodobý proces doplňování či obměny týmu městských strážníků. Třem z nich bez ohledu na aktuální situaci na konci roku vyprší lhůta pro doplnění vzdělání a u policie skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám