Hlavní obsah

Policejní šťára v domažlické nemocnici srazila vaz hlavní lékárnici

Právo, Patrik Biskup

Domažlická nemocnice zažila nečekanou šťáru policistů, kteří tam přišli před několik týdny zajistit důkazy kvůli prověřovanému podezření na švindlování s léky a zdravotnickými pomůckami ve zdejší lékárně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po jejím skončení ředitelka špitálu Alena Vyrutová okamžitě odvolala hlavní lékárnici Janu Suastikovou, která je manželkou primáře tamního oddělení pro dlouhodobě nemocné a bývalého člena dozorčí rady nemocnice.

„Zprostila jsem ji funkce a poté jsme se dohodly na okamžitém ukončení pracovního poměru,“ uvedla Vyrutová. Ta tvrdí, že jde o selhání jedince, nikoliv o systémové čachrování s léky v rámci nemocnice, na kterém by se podílelo více zaměstnanců. „Zatím to vypadá na jednoho člověka, který obecně řečeno kradl. Policie ale jede vyšetřování po své linii a žádný další výstup od ní nemám,“ pokračovala ředitelka nemocnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Připustila, že návštěva policistů ji překvapila. „Jako vedení jsme jim žádný podnět nedávali, ale teď už je zřejmé, že informace měli od někoho zevnitř nemocnice. Přišli sem už s konkrétními věcmi, které chtěli po lékárnici vysvětlit,“ sdělila Vyrutová.

Podivné účtování

Jaké konkrétní provinění stálo Suastikovou místo, nebyla schopna její nadřízená objasnit. „Já nevím, jak bych to řekla. Je to těžko popsatelné. Sesadila jsem ji z funkce za hrubé porušení pracovní kázně. Prostě se zjistily určité nesrovnalosti, které souvisely s její prací jako vedoucí lékárny,“ řekla šéfka špitálu.

Podle informací Práva účtovala lékárnice pojišťovně proplacení medikamentů nebo zdravotních pomůcek, které si pacienti buď zapomněli vyzvednout, nebo už je nepotřebovali. V této hodnotě si pak vybírala cokoli jiného. V evidenci to vykazovala tak, aby vše účetně sedělo. „Evidenční systém jí to umožňoval,“ upozornil informovaný zdroj. Škoda je zatím odhadnuta na několik stovek tisíc korun.

Vyšetřovatelé už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zpronevěry na neznámého pachatele. Obvinění zatím nepadlo.

Lékárna zajišťuje zásobování léčivy, infuzními roztoky a dezinfekčními prostředky všechna oddělení nemocnice, která je součástí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. Před nedávnem dostala mimořádný dar – do klína jí spadl milión korun z dědictví po zemřelé ženě z Poběžovicka, za který nakoupila zdravotnickou techniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám