Hlavní obsah

V olomoucké korupční kauze si podali stížnost všichni obvinění

– Olomouc

V olomoucké korupční kauze si nakonec podali stížnost všichni čtyři obvinění. Po olomouckém hejtmanovi Jiřím Rozbořilovi (ČSSD) a šéfovi odboru olomoucké hospodářské kriminality Radku Petrůjovi dorazila také stížnost náměstka olomouckého policejního ředitele Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, řekl ve čtvrtek žalobce Pavel Komár. O stížnostech rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Článek

"Podle našich informací od policie by měly být podány všechny čtyři stížnosti. Trestní řád nemá žádné lhůty, ale my nepředpokládáme, že by to mělo trvat nějak dlouho. Zatím ne všechny stížnosti jsou již odůvodněné, někteří obvinění si požádali o lhůtu. Pokud nebude nepřiměřeně dlouhá, bude jim poskytnuta a teprve poté to bude z naší strany předloženo Nejvyššímu státnímu zastupitelství," uvedl státní zástupce Pavel Komár.

Kromě této stížnosti podali obvinění, kromě hejtmana Rozbořila, který je stíhán na svobodě, také stížnost proti rozhodnutí o umístění do vazby. O těchto stížnostech bude rozhodovat ostravský krajský soud. "Je to věc týkající se vazby, mělo by se o tom rozhodovat prioritně," doplnil Komár.

Rozbořil ve stížnosti podle jeho obhájce Petra Konečného tvrdí, že to, co je mu kladeno za vinu, nespáchal. Žádá také o předložení nahrávek, na kterých je v rozhovoru s Kadlecem zachycen. Tvrdí totiž, že jde o špatnou interpretaci.

Obhájce také napadá odposlechy, které jsou podle něj v případě Rozbořila procesně nepoužitelné. "Trestná činnost, kvůli které byly odposlechy nařízeny, se jej totiž netýkala," řekl Konečný.

Policie navrhla tři svědky

Podle Petrůjova obhájce Tomáše Vymazala je usnesení o zahájení trestního stíhání nezákonné. Petrůje detektivové podezírají ze tří skutků, podle Vymazala měl obdržet od nadřízeného nějaké pokyny, ale zda je provedl, či nikoli, prý už stíhání neobsahuje. Na čem staví obhajobu Kyselý s Kadlecem není zřejmé, jejich obhájci nechtějí kauzu na přání svých klientů komentovat.

Jak dlouho bude vyšetřování trvat, nechtěl státní zástupce Komár odhadnout. "Podle mne to ale určitě dlouho trvat nebude, je to vazební věc a myslím si, že vše bude probíhat v maximální možné míře rychle," doplnil žalobce.

Podle informací ČTK byli jen tento týden navrženi tři svědci, policisté se také musejí vypořádat s věcmi zabavenými při domovních prohlídkách.

Hejtman tlaky ustál

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Olomoučtí policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Hejtman čelí obvinění z podplácení a podnikatel Kyselý je podezřelý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Hejtman zatím svou pozici i přes nátlak špiček ČSSD ustál, chce však požádat o vyjádření podpory klubu zastupitelů ČSSD a koaliční KSČM. Se zástupci KSČM bude Rozbořil jednat v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám