Hlavní obsah

Kottovi se odvolali proti rozsudku v kauze Rath

– Praha

První aktéři kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) podali odvolání proti nepravomocnému dubnovému rozsudku. Na vrchní soud se obrátili manželé Kateřina a Petr Kottovi, které soud poslal za korupci na 7,5 roku do vězení, a podnikatelka Ivana Salačová, která spolupracovala při vyšetřování a vyvázla s podmínkou. Odvolání podal také žalobce Petr Jirát, vyplývá z informací ČTK. O vývoji v případu dnes informoval Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott a jeho žena Kateřina Kottová (dříve Pancová)

Článek

Mluvčí Krajského soudu v Praze, který Rathův případ řešil a jehož prostřednictvím se odvolání k vrchnímu soudu podává, Ludmila Molišová ČTK řekla, že soud zatím nebude odvolání a jejich počet komentovat, protože odsouzeným ještě trvá tento týden lhůta na podání.

Už při vynesení rozsudku 7. dubna se na místě odvolal také manažer stavební firmy Tomáš Mladý, který dostal pětileté vězení.

Zbylými odsouzenými v první části Rathovy kauzy jsou stavební manažeři Pavel Drážďanský (pět let) a Václav Kovanda (tříletá podmínka) a manažeři zdravotnických společností Martin Jireš (5,5 roku), Jindřich Řehák (5,5 roku) a Jan Hájek (tříletá podmínka).

Ratha poslal soud na 8,5 roku do vězení ve zbylé části případu v červenci, pětiletý trest s ním dostala podnikatelka Lucia Novanská. Bývalý politik už dříve řekl, že podá odvolání, případně se obrátí na mezinárodní soud.

Obžaloba viní exposlance Ratha a ostatní z upravování veřejných zakázek pro předem vybraného vítěze, což údajně provázela korupce. Tendry se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. Jako organizátory označuje žalobce Petr Jirát manžele Kottovy a Ratha. Kromě Salačové obžalovaní vinu odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám