Hlavní obsah

Matka, která dala dceři do jogurtu nemrznoucí směs, zůstane ve vězení

Brno

Matka, která se pokusila zabít tříletou dceru jedovatou nemrznoucí směsí, neuspěla u Nejvyššího soudu (NS) s argumenty o své duševní chorobě a nepříčetnosti v době činu. Soud její dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné, a potvrdil tak patnáctiletý trest vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzená žena u Vrchního soudu v Praze. Archivní snímek

Článek

"Duševní porucha, kterou obviněná zmiňuje, se na samotném páchání trestné činnosti nikterak nepodílela," stojí v usnesení, které soud zpřístupnil ve své databázi.

Žena z Českých Budějovic tvrdila, že trpí těžkou smíšenou poruchou osobnosti, přičemž není schopná efektivně fungovat jako rodič. Justice prý měla její poruchu brát jako polehčující okolnost. Podle znaleckého posudku ale žena vzhledem ke své inteligenci, životním zkušenostem i výchově dokázala plně rozpoznat protiprávnost svého jednání. Její ovládací schopnosti pak smíšená porucha osobnosti spolu s alkoholem snížila jen nepodstatně.

"Obviněná opakovaně přesně popsala průběh večera a způsob, jakým podala fridex své dceři. Přitom se snažila zmírnit důsledky svého jednání pro sebe tím, že za pachatele trestného činu označila svého manžela. Stejně tak uvedla, že si je vědoma toho, jaké následky může mít pro lidský organismus právě požití fridexu," rozhodl NS.

Zachránil ji otec

Případem se soud zabýval v srpnu bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil v databázi plné odůvodnění. Odsouzená by ještě mohla podat ústavní stížnost, této možnosti zatím nevyužila.

Třiadvacetiletá žena otrávila dceru nemrznoucí směsí loni 17. ledna. K podvečernímu koupání donesla dítěti kelímek ovocného jogurtu, který z poloviny naplnila nemrznoucí směsí. Holčička jogurt snědla, poté ale v obývacím pokoji odmítla vypít rovněž otrávenou šťávu s tím, že jí nechutná. Nápoje se náhodou napil otec dítěte, který potom manželku přiměl k přiznání a včas zavolal lékaře.

Ti dívce po urgentním transportu do pražské motolské nemocnice zachránili život. Matka už dříve uváděla, že jednala pod vlivem alkoholu, léků a těžké životní situace. Podle psychologů ale při činu nejspíše přenesla na děvče agresi, kterou pociťovala vůči manželovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám