Hlavní obsah

V síti odposlechů zřejmě uvízl i sám šéf inspekce Bílek

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Olomouc

V souvislosti s tzv. olomouckou korupční kauzou se kýve židle pod šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivanem Bílkem, jehož podřízení mají ze zákona na starosti vyšetřování trestných činů policistů a dalších příslušníků ozbrojených složek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Článek

Do rozkrývání rozsáhlé klientelistické sítě a systematického ovlivňování policejního vyšetřování na Olomoucku ale tamní vrchní žalobci a detektivové z protimafiánského specializovaného útvaru inspekci vůbec nepustili. Podle informací Práva ze zdrojů blízkých vyšetřování za tím stojí zejména nedůvěra k jejímu řediteli.

Detektivové totiž v rámci odhalování skryté chobotnice v prostředí olomouckého byznysu, politiky i samotné policie podle zdroje Práva narazili i na Bílka, který je dlouhodobě považován za člověka blízkého někdejšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langrovi. Ten přitom v aktuální kauze soustředěné především kolem náměstka olomoucké policie Karla Kadlece rovněž figuruje. Obviněn z ničeho nebyl, ale policisté prohledávali minulý týden jeho byty v Praze a v Olomouci.

Kritika na Bílka sílí

Podle neověřených informací Práva z bezpečnostních kruhů je Bílek jedním z těch, kteří v souvislosti s vysoce utajovaným vyšetřováním uvízli v odposlechové síti. „Měl s touto skupinou řešit interní záležitosti týkající se chystané restrukturalizace inspekce,“ uvedl k tomu zdroj Práva.

Sám Bílek na otázky Práva k možným kontaktům na hlavní aktéry kauzy neodpověděl a mluvčí inspekce Radka Sandorová nechtěla celou kauzu jakkoli komentovat. Kritika na adresu Bílka nicméně v posledních dnech velmi sílí.

Naposledy se nad evidentním „odstrčením“ inspekce od případu pozastavil v neděli ve vysílání televize Prima ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec, když toto obejití běžného postupu označil za zvláštní. „Pokud by důvodem byla nedůvěra k inspekci či její větší zapojení v kauze, měla by se vyvodit personální odpovědnost,“ řekl k tomu v televizní debatě Chovanec.

Předvolá si ho premiér

Bílka si kvůli celé záležitosti v nejbližších dnech chce předvolat „na kobereček“ premiér a Chovancův stranický šéf Bohuslav Sobotka, pod kterého inspekce oficiálně spadá. „GIBS se podle mého názoru ocitá v nedobrém světle,“ nechal se předseda vlády v této souvislosti slyšet už minulý týden.

V kauze je obviněn i šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj, hejtman Jiří Rozbořil a také Langrův dlouholetý známý a obchodní partner Ivan Kyselý. Případ se týká ovlivňování některých kauz a úniků informací ze spisů, což negativně dopadlo na vyšetření případů.

Dotknout se to mohlo údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám