Hlavní obsah

Pět lidí za jeden den se zranilo v Praze při střetech s tramvají

Praha
Aktualizováno

Pět lidí za jeden den se zranilo v Praze při střetech s tramvajemi, nejméně tři z nich vážně. Dva muže srazila tramvaj v Karlíně, další dva v Michli a na Žižkově. Žena utrpěla při kolizi s tramvají zranění ve Vršovicích. Uvedli to mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová a Drážní inspekce Martin Drápal. Podle něj všech pět nehod mezi pátečním a sobotním ránem pravděpodobně zavinili chodci.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V pátek ráno kolem 7:30 tramvaj podle Drápala zranila muže poblíž zastávky Teplárna Michle. Ernestová uvedla, že také v pátek kolem 14:00 se při střetu s tramvají zranil na hlavě dvaapadesátiletý muž v Sokolovské ulici. Kolem 18:00 pak srazila tramvaj dvaatřicetiletého muže u zastávky Biskupcova na Žižkově a záchranáři ho s vážnými zraněními převezli do vinohradské nemocnice.

Další nehody se odehrály v noci na sobotu. Mezi jednou a druhou hodinou ranní se při kolizi s tramvajemi zranili sedmadvacetiletý muž poblíž zastávky Invalidovna a šestačtyřicetiletá žena u Slavie. "Oba utrpěli vážná vícečetná poranění, muž by převezen do Ústřední vojenské nemocnice a žena na ARO vinohradské nemocnice," řekla Ernestová.

Muž v Sokolovské byl opilý

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan uvedl, že muž sražený v pátek odpoledne v Sokolovské ulici byl pod vlivem alkoholu. "Naměřená hodnota přesahovala hodnotu dvě promile alkoholu v dechu," podotkl. Pod vlivem alkoholu byla s největší pravděpodobností podle Hulana také žena zraněná u zastávky Slavia.

Mluvčí Drážní inspekce řekl, že všech pět sražených lidí pravděpodobně nedalo přednost tramvaji. U zastávky Biskupcova podle Drápala sražený člověk zřejmě přecházel tam, kde neměl, stejně jako u Slavie, kde tramvaj srazila ženu při odjezdu ze zastávky. Další tři nehody se odehrály mezi zastávkami, kde by se lidé neměli zdržovat na tramvajových kolejích.

"Je na místě připomenout, že chodec je v silničním provozu povinen dát přednost projíždějící tramvaji, a to i za předpokladu, že komunikaci přechází po vyznačeném přechodu," upozornil Hulan. Podle Ernestové mnoho lidí přednost tramvají opomíjí, a pak to končí fatálními následky.

Po střetu s tramvají letos v Praze zemřeli nejméně dva lidé. Na 1. máje brzo ráno devětatřicetiletou ženu srazila a usmrtila tramvaj v pražském Podolí. Koncem května pak na smyčce konečné na pražské Bílé Hoře přejela tramvaj čtyřiapadesátiletou ženu, která zřejmě ležela mezi vozy tramvaje. Žena svým zraněním podlehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám