Hlavní obsah

Kamarádovi dal 23 ran sekerou, do vězení půjde na 19 let

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Na devatenáct let poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě šedesátiletého Františka Mazura z Moravice na Opavsku, který letos v únoru během opilecké hádky brutálně zavraždil svého kamaráda. Sekyrou mu zasadil celkem 23 ran. Rozsudek je pravomocný, odsouzený se ještě v jednací síni vzdal práva na odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž se u soudu vymlouval na to, že byl tak opilý, že si vůbec na nic nepamatuje. Proti němu ale hovořily všechny důkazy včetně výpovědi svědka, jenž všechno viděl na vlastní oči.

„Významná byla výpověď přímého svědka, kterou soud posoudil jako věrohodnou. Ta korespondovala se závěry znalců z oboru zdravotnictví ke způsobu vedení útoku,“ uvedl mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Konfliktu předcházela iracionální výměna názorů kvůli bagatelní zámince.
státní zástupce

Přísný trest soud odůvodnil zejména brutalitou útoku i tím, že nešlo o první konflikt obžalovaného se zákonem. Už v minulosti byl ve vězení kvůli žhářství.

„Soud přihlédl zejména k okolnostem případu a předchozí trestné činnosti a dospěl k závěru, že je nutné ukládat trest odnětí svobody při samé horní hranici zákonné trestní sazby. Obžalovaný a státní zástupce se vzdali práva na podání odvolání, a proto je rozsudek v právní moci,“ dodal mluvčí soudu.

Propuštěn na amnestii 

Jak už Právo informovalo, tragédie se stala 9. února odpoledne poté, co František Mazur po celý den popíjel tvrdý alkohol spolu se svým známým. Odpoledne si ho pozval do zchátralého a rozpadajícího domu po příbuzných, ve kterém obýval jeden pokoj.

„Konfliktu předcházela iracionální výměna názorů kvůli bagatelní zámince,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. Napadený muž krátce nato zemřel. Policii na místo zavolali sousedé. „Obžalovaný po činu začal vykřikovat z okna, že někoho uzemnil,“ řekl státní zástupce.

Odsouzený měl už v minulosti se zákonem problémy. Pobýval v domě po bratranci. Asi před čtyřmi lety dům částečně vyhořel a vyšetřování ukázalo, že žhářem je právě Mazur. Soud ho tehdy poslal na dva roky do vězení, zakrátko byl ale propuštěn díky amnestii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám