Hlavní obsah

Tři obvinění v kauze olomoucké korupce jsou ve vazbě

Olomouc
Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě vzal ve čtvrtek odpoledne do vazby šéfa olomouckého odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého. Všichni byli obviněni v kauze údajné korupce v Olomouci.

Foto: Peřina Luděk, ČTK

Obviněný náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec. Archivní snímek

Článek

„Mohu potvrdit, že ve všech případech našich návrhů nám soud vyhověl,“ řekl Právu státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Podle mluvčího soudu Lukáše Delonga bylo důvodem na uvalení vazby možné ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Obviněný hejtman Jiří Rozbořil je vyšetřován na svobodě.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Dva muži byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí je stíhán kvůli podezření z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhaný pro podplacení.

Foto: Mapy.cz

Letecký snímek jezdeckého areálu Lazce v Olomouci

Podle důvěryhodného zdroje Práva Rozbořilovi detektivové kladou za vinu jeden skutek podplácení náměstka olomoucké krajské policie Karla Kadlece kvůli údajné snaze ovlivnit trestní řízení vedené v souvislosti s možným dotačním podvodem při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v tamní městské části Lazce.

Obviněn spolupracovník Langra

Kadlece detektivové údajně obvinili i v dalších šesti případech, kdy měl prý vynášet informace z trestních řízení anebo je ovlivňovat. Proto se jej týká trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Další v řadě je olomoucký podnikatel a obchodní partner bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS) Ivan Kyselý, který je prý stíhán za stejné skutky jako Kadlec, a to pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Posledním z obviněných je podle zdroje redakce Kadlecův podřízený, šéf odboru hospodářské kriminálky olomoucké krajské policie Radek Petrůj. Toho se podle všeho týká nejspíš jen jeden skutek a ÚOOZ ho stíhá také ze zneužití pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám