Hlavní obsah

Policie obvinila hejtmana Rozbořila a další tři lidi

Praha
Aktualizováno

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) byl obviněn z podplácení v souvislosti s razií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Informovala o tom ve čtvrtek ráno Česká televize s tím, že stíhán bude na svobodě. Policie dopoledne sdělila, že obvinila celkem čtyři lidi.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Článek

ÚOOZ uvedl, že detektivové obvinili po zásahu kromě Rozbořila další tři lidi, dva z nich jsou policisté.

Podle informací Práva jde o náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece, šéfa tamního odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje a spolupracovníka Ivana Langera podnikatele Ivana Kyselého.

„Dva byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplacení. V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí obviněným tresty odnětí svobody v rozsahu od 1 do 10 let,“ sdělil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Okresní soud v Ostravě vzal ve čtvrtek odpoledne tři obviněné do vazby.

Podle důvěryhodného zdroje Práva Rozbořilovi detektivové kladou za vinu jeden skutek podplácení náměstka olomoucké krajské policie Karla Kadlece kvůli údajné snaze ovlivnit trestní řízení vedené v souvislosti s možným dotačním podvodem při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v tamní městské části Lazce.

Foto: Peřina Luděk, ČTK

Obviněný náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karl Kadlec. Archivní snímek

Kadlece detektivové údajně obvinili i z dalších šesti případů, kdy měl prý vynášet informace z trestních řízení anebo je ovlivňovat, proto se jej týká trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Další v řadě je olomoucký podnikatel a obchodní partner bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS) Ivan Kyselý, který je prý stíhán za stejné skutky jako Kadlec, a to pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Posledním z obviněných je podle zdroje redakce Kadlecův podřízený, šéf odboru hospodářské kriminálky olomoucké krajské policie Radek Petrůj. Toho se podle všeho týká nejspíš jen jeden skutek a ÚOOZ ho stíhá také ze zneužití pravomoci.

Jezdecký areál Lazce

Podle serveru Neovlivní.cz se Rozbořil letos v srpnu údajně snažil ovlivnit a zamést pod koberec vyšetřování možného dotačního podvodu. Náměstkovi olomouckého krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi za to údajně nabízel blíže nespecifikovaný finanční úplatek.

Foto: Mapy.cz

Letecký snímek jezdeckého areálu Lazce v Olomouci

Možný dotační podvod se týkal projektu moderního jezdeckého areálu a penziónu v olomoucké části Lazce, který byl otevřen v roce 2013. Přišel na více než 100 miliónů korun, přičemž 35 miliónů získal investor z evropských dotací, které v rámci programu Rozvoj a obnova sportovních areálů rozdělovala regionální rada ROP Střední Morava. Rozbořil je z titulu své funkce v jejím vedení.

Schůzka v restauraci

Detektivové monitorovali jeho schůzku s Kadlecem, která proběhla 13. srpna letošního roku v restauraci Potrefená husa. Na ní podle serveru Rozbořil požádal Kadlece o odložení trestní věci, a to do konce letošního října.

V kauze může jít rovněž o machinace v olomouckém hokejovém klubu či v místním akvaparku. Projekt akvaparku, jehož náklady se měly podle dřívějších informací médií vyšplhat celkově až na jednu miliardu korun, byl přitom kritizován kvůli dlouhodobým ztrátám ve výši desítek miliónů korun.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Třiapadesátiletý Rozbořil vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Členem ČSSD je od roku 1995, prošel různými funkcemi a v roce 2012 se stal hejtmanem Olomouckého kraje. V krajských volbách získala strana v kraji téměř 27 procent voličů. Rozbořil je ženatý a má tři děti.

Ovlivňovali trestní kauzy

Podle Hantáka se policisté případem zabývali již rok. Obvinění se měli podílet na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Konkrétní jména policie nesdělila.

„Další informace, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování, nebudou ze strany ÚOOZ poskytovány a k případu se bude vyjadřovat výhradně dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ konstatoval Hanták.

Vysvětloval i Langer

Policejní razie Vidkun na několika místech začala v úterý ráno. Kriminalisté prováděli několik domovních prohlídek, mimo jiné také u exministra vnitra Ivana Langra v Praze a Olomouci. Na policii podal vysvětlení a byl propuštěn.

Policejní prezident již v úterý řekl, že k zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedlo důvodné podezření, že docházelo ke korupčnímu jednání, ale také ke zneužití pravomoci úřední osoby. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta ve středu Právu potvrdil, že se akce týkala klientelistických vazeb mezi vysokými policejními důstojníky, politiky a podnikateli na Olomoucku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám