Hlavní obsah

V kauze Vidkun mohou padnout obvinění ještě ve středu, tvrdí Chovanec

Obvinění v kauze Vidkun, případu klientelismu mezi policisty a některými podnikateli, který se dotýká hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) či exministra vnitra Ivana Langera, mohou padnout během středečního večera. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Během následujících dnů veřejnost podle něj získá obrázek o tom, „co se na Olomoucku dělo“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Obvinění nepadla, to se může změnit během dnešního dne či večera (středy pozn. redakce). Stále probíhají výslechy. Předpokládám, že po této poměrně rozsáhlé akci nějaká obvinění padnou,“ řekl Chovanec. Celá záležitost je podle něj plně v dikci a gesci vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Ministr je spokojený, že podnět k vyšetřování vzešel od policie. „V minulosti jsme byli konfrontováni s mnohými kauzami. Některé se prokázaly jiné ne, tohle ale iniciovala policie,“ řekl Chovanec. Právě proto není podle něj v této kauze ohrožena důvěryhodnost policie.

V kauze byl v úterý zadržen například náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec nebo šéf tamní pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný.

„Pokud se prokáže, že někteří policisté selhali, tak je dobrým znamením, že nové vedení policie přistoupí i k tomu, že sáhne do vlastních řad. To tady v minulosti ne moc často bývalo,“ řekl.

K úloze hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila v aféře Vidkun se Chovanec jen omezil na slova: „Je potřeba počkat na to, jak policie definuje úlohu pana hejtmana. Pevně věřím, že to je pouze v rozsahu podání vysvětlení. Pokud by mu bylo sděleno obvinění, dokážu si představit, že by se vzdal funkce“.

Klientelistické vazby

Policejní prezident Tomáš Tuhý vedl, že k zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vedlo důvodné podezření, že docházelo ke korupčnímu jednání, ale také ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta ve středu Právu potvrdil, že se akce týkala klientelistických vazeb mezi vysokými policejními důstojníky, politiky a podnikateli na Olomoucku, nijak ale nesouvisela s výstavbou a následným prodejem jihočeské solární elektrárny Ševětín. [celá zpráva]

Policie nikoho dosud neobvinila, ale „zájmové osoby“ jsou prý stále zadrženy. „Bude se to natahovat i po celou dnešní (středeční) noc, další informace budou nejdříve zítra. Protahuje se to kvůli domovním prohlídkám, které stále probíhají a pořád je doděláváme,“ doplnil Šlachta s tím, že než padne nějaké rozhodnutí, je potřeba zkompletovat veškeré důkazy.

Reklama

Související články

Langer netuší, kam mířil policejní zásah

Někdejší ministr vnitra Ivan Langer prý netuší, proč jej policie v úterý zadržela a následně prohledala jeho dům v centru Olomouce. V Olomouci a Praze...

Výběr článků

Načítám