Hlavní obsah

Rogalista narušil bezletovou zónu nad Vrběticemi, zasahoval vrtulník

– Vrbětice
Právo, Jiří Růžička

O velký rozruch a zásah policejního vrtulníku se postaral sedmapadesátiletý pilot rogala, který se vydal do prostoru nad zónou muničních skladů ve Vlachovicích - Vrběticích na Zlínsku. Po výbuchu v polovině října loňského roku a dalších explozích v areálu byl přitom vzdušný prostor nad areálem vyhlášen jako bezletová zóna.

Foto: Policie ČR

Nad bezletovou zónu nad muničními sklady u Vrbětic na Zlínsku se vydal pilot na rogale, z prostoru ho vykázal policejní vrtulník.

Článek

„Policisté ze Slavičína přijali od operačního důstojníka v pondělí po páté hodině odpoledne oznámení o tom, že se nad zónou muničních skladů ve Vlachovicích - Vrběticích pohybuje žluté rogalo nebo motorový kluzák. Ve vymezeném prostoru je po explozi muničních skladů již téměř rok definována bezletová zóna,“ informovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Policisté ze Slavičína ihned vyjeli zároveň s okolními hlídkami monitorovat pohyb kluzáku.

„Velitel rozhodl o okamžitém přivolání policejního vrtulníku. Na místo vyrazili také policejní psovodi a speciálně vyčlenění policisté ke střežení okolních obcí u muničních skladů ve Vrběticích. Pilot policejního vrtulníku navázal s pilotem motorového kluzáku kontakt a přiměl jej k přistání ve Slavičíně na louce za městem,“ popsala mluvčí.

Letěl za manželkou

Policisté zjistili, že pilotem kluzáku je sedmapadesátiletý muž z obce na Slavičínsku.

„Neověřil si, zda je někde v blízkosti bezletová zóna, a vydal se do Valašských Klobouk, kde pracuje jeho manželka. Policisté prověřují, zda se muž dopustil přestupku proti zákonu o civilním letectví. Po prověření případ předají pracovníkům ministerstva dopravy k dalšímu projednání,“ sdělila Kozumplíková.

Ve Vrběticích vybuchl loni 16. října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Okolí areálu je dodnes neprodyšně uzavřeno, na jeho střežení se podílejí vedle policie stovky vojáků Armády ČR. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám