Hlavní obsah

Gruzínec u soudu odmítl, že by zastřelil Ukrajince

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Téměř deset let starý případ vraždy v restauraci u Prahy začal ve středu projednávat Krajský soud v Praze. Obžalovaný Gruzínec Avtandil Haas (52), známý také jako Geno, měl podle obžaloby v roce 2006 zastřelit o šestnáct let mladšího Ukrajince. V případě prokázání viny může Haas dostat až patnáctiletý trest. U soudu prohlásil, že se necítí vinen.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Avtandil Haas přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Haas (rodným jménem Kacašvili) měl podle obžaloby zastřelit v zimě 2006 v restauraci Podkova v Dolních Břežanech u Prahy svého známého šestadvacetiletého Ukrajince. Podle spisu za ním Haas do Podkovy přijel, vyzval ho, ať s ním jde na chvíli ven, kde spolu chvíli hovořili, a když se Ukrajinec vracel zpět do restaurace, Haas ho měl střelit do temene hlavy automatickou pistolí ráže 7.62 mm. Muž pak následně zemřel v pražské nemocnici.

„Vinen se necítím,” uvedl Haas.

Záznamy z bezpečnostních kamer, na kterých Haas odchází v inkriminovanou dobu od místa vraždy, podle něj nejsou průkazné. Má za to, že s nimi bylo manipulováno.

Se svým známým se prý v inkriminovaný den potkal odpoledne v centru Prahy a zmínil se mu, že má několik vzorků vína, se kterým by chtěl v Česku obchodovat. Muž měl Haasovi říct, že zná nějaké podnikatele, které by to mohlo zajímat, a že s nimi zrovna ten den večer jde posedět do restaurace.

Jenže když Haas do Podkovy přijel, Ukrajinec s ním šel kvůli hluku na chvíli před restauraci a omlouval se mu, že jeho známí podnikatelé nedorazili. Haas mu prý řekl, že to nevadí, že se to stává, a měl odjet taxíkem pryč.

U soudu ve středu také vypovídala sestra zavražděného muže. „Nikdy jsme s žádnými Gruzínci neměli nic společného,“ uvedla u soudu. Podle jejích slov měl její bratr několik dní před smrtí konflikt s jistým Sašou, gruzínským podnikatelem s nemovitostmi, který měl kancelář v Praze a zaměstnával jeho přítelkyni. „Bratr mu dal hlavičku a Saša na něj vytáhl pistoli. Ta ale selhala,“ vzpomínala na bratrovo vyprávění žena.

„On si to nezasloužil... Zabít člověka kvůli tomu, že dal někomu hlavičku... Kvůli blbejm ambicím nějakejch Gruzínců, který tady na lidi machrujou,“ propukla v pláč žena.

Vražda na objednávku?

Haas v roce 2007 z Česka odjel a zadržela jej až v roce 2008 v Gruzii tamní policie ve spolupráci s detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

„Vše nasvědčuje tomu, že vraždu si objednala kriminální autorita – tzv. vor v zakone – a Geno byl provedením fyzické likvidace pověřen. Gruzínské zločinecké struktury se vyznačují absolutní loajalitou a semknutostí svých členů. Proniknout do tohoto kriminálního prostředí je pro detektivy všude na světě takřka nadlidský výkon,” uvedl tehdy mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Jenže v roce 2010 gruzínská justice po roce vazby Haasovo trestní stíhání zastavila pro „absenci znaků trestného činu”.

Do rukou české justice se Haas dostal až loni v květnu, kdy byl zatčen v Bělorusku a následně vydán do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám