Hlavní obsah

Vrah z ústeckého sídliště si odsedí 17,5 roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvaačtyřicetiletému Robertu Tremelovi zpřísnil ve středu odvolací senát Vrchního soudu v Praze původně šestnáctiletý trest za vraždu svého známého v Ústí nad Labem v roce 2013. Podle nového verdiktu si Tremel odsedí sedmnáct a půl roku. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Robert Tremel před senátem Krajského soud v Ústí nad Labem

Článek

„Takový způsob usmrcení, zejména střídání mechanismu usmrcení a počet bodných a řezných ran, je třeba označit za zvlášť surový,” zdůvodnil zpřísnění trestu předseda odvolacího senátu soudu Jiří Lněnička. Trest je souhrnný, za vraždu ale i obecné ohrožení, nedovolené ozbrojování, podvody a ublížení na zdraví. Proto jej také poslal do věznice se zvýšenou ostrahou.

Proti květnovému rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem se odvolalo jak státní zastupitelství, tak i Tremel.

Státnímu zastupitelství se nelíbila zejména výše trestu, vzhledem k brutalitě Tremelova útoku. „Byl to útok, který trval několik minut,“ uvedla státní zástupkyně a navrhla pro Tremela trest mezi osmnácti a dvaceti roky.

Podle obhájkyně šlo o zabití

Jak uvedla Tremelova obhájkyně, není jeho jednání možné kvalifikovat jako zločin vraždy, protože se vzhledem k okolnostem, tedy že útoku předcházel verbální konflikt s obětí, jednalo o zabití. Podle znalkyně se mělo jednat dokonce o zabití v afektu vyvolaném jednáním poškozeného. Proto navrhla soudu uložit Tremelovi trest za zabití, neboť jednal po zavrženíhodném jednání poškozeného. Zavražděný muž navíc podle Tremelovy obhájkyně netrpěl, už jedna rána byla smrtelná a tělo nebylo nijak zdevastováno.

„Trápí mě to celkově, vím, že jsem vzal život, což nikdy nepřekousnu. Co se dělo vůbec nechápu. Šel jsem tam v dobrém úmyslu a takhle to skončilo, úplně jinak než jsem chtěl. Je to věc, která mi hrozně ubližuje, a nedokážu se s ní vyrovnat. Druhá věc, co mě tíží je, že jsem neublížil jenom jemu, ale i své rodině,“ uvedl na závěr odvolacího jednání Tremel.

Vraždu chtěl zamaskovat výbuchem

Tremel ubodal v únoru 2013 v Ústí nad Labem dvaceti ranami nožem čtyřiašedesátiletého muže poté, co se zprvu pracovní návštěva zvrhla v hádku a rvačku. Tremel zavražděného údajně navštívil proto, aby mu nabídl práci. Jakmile Tremel zjistil, že muž nežije, snažil se svůj čin pečlivě zamaskovat.

Nejprve odnesl z bytu všechny věci, kterých se dotýkal a pak hadry ucpal digestoř a pustil plynové hořáky sporáku, ke kterému položil pájku. Ta však naštěstí nemohla výbuch způsobit, pokud by se tak stalo, jednalo by se podle znalců o výbuch o síle asi 12 kilogramů TNT. V sedmipatrovém paneláku by způsobil tragédii podobnou té ve Frenštátu pod Radhoštěm, ke které došlo jen týden před tím.[celá zpráva]

Z vraždy byl původně obžalovaný na základě zjištěných pachových stop na místě bývalý přítel zavražděného muže. Až po roce a půl vazby byl propuštěn, když kriminalisté našli Tremelovu DNA za nehty oběti. V minulosti třikrát trestaný Tremel se k vraždě v podstatě ihned přiznal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám