Hlavní obsah

Za potyčku s exprimátorem Thomou dostali mladíci podmínku

Právo, Pavel Orhoz
České Budějovice

Podmínku půl roku s šestnáctiměsíční zkušební lhůtou vyměřil českobudějovický okresní soud dvěma 22letým mladíkům, kteří měli loni potyčku s tehdejším primátorem Jurajem Thomou. Soud kvalifikoval jejich jednání jako výtržnost, protože prý Thomu slovně a fyzicky napadli. Rozsudek zatím nenabyl právní moci a obhájci se na místě proti němu odvolali.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Juraj Thoma (vpravo) v soudní síni se svým obhájce Josefem Dvořákem. Archivní snímek

Článek

„Jsou vinni, že 10. srpna nad ránem v ulici Biskupská v prostoru před mostem přes řeku Malši a následně i na něm fyzicky napadli Juraje Thomu,“ uvedl předseda soudního senátu Milan Kučera.

Jeden z mladíků začal tehdejšího primátora slovně urážet, potom s ním cloumal a několikrát ho udeřil otevřenou dlaní do hlavy a těla. Když se Thomovi podařilo vysmeknout, napadl ho podle rozsudku druhý z mladíků, který mu zasadil několik úderů do zadní části hlavy a krku, čímž mu způsobil zranění zarudnutí kůže na hrudníku a krevní výron na horní části paže.

Podle obžaloby, měl bývalý primátor utrpět i podvrtnutí páteře, což se však podle soudu neprokázalo, protože Thoma byl předtím ve dvou nočních klubech a mohl se zranit i tam, nebo v jiné době. „Stěžejním důkazem je v této věci výpověď poškozeného, kterého považuje soud za věrohodného, když dokázal poměrně logicky reagovat na dotazy soudu,“ poznamenal Kučera.

Soud však zaregistroval také rozpory ve výpovědích Thomy a jeho manželky, která ho před čtvrtou hodinou ráno z nočních podniků doprovázela. „My to samozřejmě vnímáme, nicméně i to lze vysvětlit, jednak vyhrocenou situací na místě, ale i odstupem času,“ uvedl soudce.

Nepodstoupil dechovou zkoušku

Přestože celý incident začal výkřikem jednoho z obžalovaných: „Támhle jde ožralý primátor“ a oba mladíci popisovali i s dalšími svědky celý incident spíše jako bezvýznamnou strkanici, Thoma, který volal na policisty, nepodstoupil následně dechovou zkoušku na alkohol.

„Není pochyb o tom, že mělo dojít k měření alkoholu i v jeho dechu. Minimálně by se přístup policistů na místě jevil jako rovnější,“ je přesvědčený Kučera. Ostatní účastníci potyčky dechové zkoušky na alkohol včetně manželky Zuzany Thomové podstoupili a byly naměřené nízké hodnoty.

Reklama

Související články

Primátora Thomu napadli dva mladíci

Cesta primátora Českých Budějovic Juraje Thomy (Občané pro Budějovice) do centra města skončila v neděli nad ránem napadením. Podle informací Práva se bavil...

Výběr článků

Načítám