Hlavní obsah

Policie rozšířila obvinění v ostravské kauze Dědic

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvě další osoby a jednu firmu policie nově stíhá v souvislosti s kauzou údajně zmanipulovaných zakázek ostravského magistrátu, které souvisejí s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Martinem Dědicem. Při vyšetřování se totiž kromě údajných čachrů při veřejných soutěžích přišlo i na daňové úniky v rozsahu kolem 17 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policejní eskorta přivádí obviněného Martina Dědice k soudu

Článek

O posunu ve vyšetřování informoval ve čtvrtek dozorující státní zástupce Vít Koupil z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „Došlo k rozšíření trestního stíhání ve vztahu ke dvěma již stíhaným fyzickým osobám a k jedné již stíhané právnické osobě. Dále byly nově obviněny dvě fyzické a jedna právnická osoba, a to pro zvlášť závažný zločin zkrácení, daně, poplatku a jiné povinné platby,“ řekl Koupil.

Obviněnou firmou je reklamní agentura, přes kterou skupina údajně přesouvala výnosy z údajné korupce. „V průběhu vyšetřování jsme na základě prováděných analýz zjistili, že ve vztahu k jedné firmě existuje důvodné podezření, že dochází ke zkrácení daně prostřednictvím nákupů předražených služeb,“ řekl Koupil.

Škoda byla vyčíslena na sedm miliónů korun. Konkrétnější ale být nechtěl.

Mohou padnout další obvinění

Vyšetřování podle něj již výrazně pokročilo. „Ve věci už byly provedeny stěžejní úkony. V současnosti budeme ještě vyslýchat svědky ke krácení daní a kromě toho čekáme na výsledky znaleckých posudků,“ řekl.

Nevyloučil, že počet obviněných se ještě může rozšířit „Vyloučit dopředu nikdy nic nelze. Není možné takové informace poskytovat dopředu,“ doplnil Koupil.

Takzvaná kauza Dědic plní stránky médií od loňského jara, kdy policie obvinila skupinu podnikatelů a firem v čele s Martinem Dědicem z manipulace s veřejnými zakázkami Dopravního podniku Ostrava a Městské nemocnice Ostrava. Martin Dědic strávil několik měsíců ve vazbě.

Všichni obvinění, které policie stíhá ze zločinu sjednávání výhody při zadávání veřejných zakázek a ze zvlášť závažného zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, svou vinu odmítají. Mezi obviněnými není žádný komunální politik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám