Hlavní obsah

Lidé panikaří, uprchlíky vidí všude

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu se zprávami o běžencích se Českem místy šíří i panika, což dokládá stále se zvyšující množství podivuhodných až bizarních oznámení, která policie v poslední době prověřuje. Například to, že se uprchlíci cpou na mezi brambory nebo že si staví bunkr. Ve většině případů se přitom jedná o manuální pracovníky ze zemí Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Lidé za migranty považují například pracovníky na polích z východní Evropy. Ilustrační foto

Článek

„Několik podobných oznámení jsme prověřovali hlavně v souvislosti s brigádníky z Rumunska nebo Bulharska, kteří během léta pracovali na vinohradech nebo na polích,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

Vypovídající je případ z konce srpna, kdy policejní hlídka jela prověřit hodující migranty.

„Jednou jsme přijali oznámení, že ‚uprchlíci sedí na poli a obědvají brambory‘. Na místě byli nakonec brigádníci z Rumunska,“ sdělila mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobný případ se stal i 10. září v Novém Strašecí na Rakovnicku, kde policie dostala anonymní hlášení o skupině uprchlíků na autobusové zastávce. Vzhledem k velkému počtu osob nakonec na místě zasahovaly hned dvě hlídky.

Koho lidé považují za uprchlíky?
hlášenískutečnost
migranti hodují na polibrigádníci z Rumunska
migranti na autobusové zastávcesběrači chmelu ze Slovenska
uprchlíci v Uherském Hradištiúčastníci folklórního festivalu z Beninu
migranti staví bunkrlesní dělníci skládali dřevo
migrant se zbraníkominík se štětkou

„Ukázalo se, že se jedná o 24 zaměstnanců ze Slovenska, kteří sem přijeli sbírat chmel,“ vysvětlil pracovník Městské policie v Novém Strašecí.

Zadrželi folklórní soubor

Tmavá barva pleti zapříčinila záměnu tří fotbalistů prvoligové Mladé Boleslavi za domnělé uprchlíky.

„Lidé se lekli. Informací o běžencích bylo v tu dobu hodně, a tak si to s černými hráči prostě spojili,“ uvedl zástupce velitele mladoboleslavských strážníků Stanislav Holub.

Obdobný incident se stal na konci června v Uherském Hradišti, kde policie zadržela jedenáctičlennou skupinu cizinců bez pasů, na kterou místní upozornili strážníky s varováním, že jde o uprchlíky. Během vyšetřování se ukázalo, že se jedná o folklórní soubor z Beninu, který vystupoval na festivalu ve Strážnici a nechal si doklady v kempu, kde přespával. [celá zpráva]

K rozpoznání migrantů jsou údajně často potřeba i zkušenosti, které se prý nejlépe získávají v zahraničí. Alespoň tak to lze chápat z tvrzení muže z Chrudimska, který na konci července při oznamování výskytu ilegálních cizinců uvedl, že umí bezpečně rozpoznat migranta, protože žil několik let v Anglii. Na policii uvedl, že hned tři běžence viděl v lese, jak si staví bunkr. [celá zpráva]

„Hlídka příslušného obvodního oddělení tam vyjela a zjistila, že jsou to lesní dělníci, kteří ořezávají stromy a větve hází na hromadu,“ osvětlila celou kauzu tisková mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská.

Kominík ozbrojený štětkou!

Podobně všímavá byla i dívka z Plzeňska, která prý 14. září viděla po cestě do školy muže snědé pleti v černé kombinéze, s bílou čepičkou a s dlouhou střelnou zbraní přes rameno. Alespoň to nahlásila na policii s vysvětlením, že se pravděpodobně jedná o uprchlíka. [celá zpráva]

„Na místo se ihned vydali domažličtí policisté. Z výpovědí osob vyšlo najevo, že se jednalo o kominíka, který byl v jednom z bytových domů vyčistit komín,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí plzeňských krajských policistů Dagmar Brožová.

„Muž uvedl, že oblečen byl do černé kombinézy a bílé čepice. Jen ze zbraně na rameni se vyklubal kartáč na čištění komínů,“ dodala.

Dle spolehlivých zdrojů z ministerstva školství se budou prvňáčci letos muset učit arabské číslice!!!
varování na Facebooku

Utečenci z dětského domova

Některé telefonáty ale skutečně pomáhají odhalit uprchlíky, ovšem nikoli z ciziny. To je i případ muže z Královéhradeckého kraje, jenž nahlásil výskyt dvou mužů vypadajících jako utečenci.

„Na místě policisté zajistili dvě osoby, které nebyly schopny prokázat svou totožnost,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Policie následně oba zadržené převezla do Týniště nad Orlicí, kde zjistila, že se jedná o chovance, kteří utekli z dětského domova.

Mnohým vadí i arabské číslice

Vidina uprchlíků ovšem není to jediné, co Čechy mobilizuje. Trnem v oku jsou jim už i arabské číslice. Aktivista Honza V. zveřejnil na Facebooku status, v němž tvrdí, že islamizace dorazila už i do České republiky.

„Dle spolehlivých zdrojů z ministerstva školství se budou prvňáčci letos muset učit arabské číslice!!! A to povinně!!! Kde toho bude konec!!!“ snažil se varovat.

Zdánlivě nevinný žertík se začal šířit po sociální síti doplněný o vulgarismy a poučení, aby se migranti začali učit naše čísla. Některým uživatelům trvalo i několik hodin, než si uvědomili, že Evropa používá arabské číslice již celá staletí.

A jaká je příčina zvýšené podezřívavosti a častějšího udávání lidí na policii? Podle osloveného psychologa Dalibora Špoka za ni mohou média. „Je to důsledkem mediální hysterie o ‚záplavách‘ uprchlíků a zvaní si xenofobů do diskusních pořadů pod hlavičkou ‚objektivity‘,“ řekl Právu.

Média podle něj v lidech posilují strach a stereotypy. Právě předsudky, že imigranti jsou nebezpeční, zvyšují podle Špoka počet poplašných telefonátů.

Anketa

Napadlo vás u nějaké skupinky lidí na ulici, že by to byli uprchlíci?
ano a možná i byli
50,7 %
ano, ale pak se ukázalo, že nejsou
1,6 %
ne
47,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5312 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám