Hlavní obsah

Hušák řídil ve sportu všechno, prohlásil u soudu předseda ČOV. Lže, tvrdí exšéf Sazky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad, alt

Spor mezi Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV) a bývalým šéfem Sazky Alešem Hušákem nebere konce. U pražského městského soudu v úterý vypovídali bývalí funkcionáři ČSTV a také současný předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Ten prohlásil, že Sazka omezila financování sportu kvůli výstavbě víceúčelové haly v pražských Vysočanech. Hušák prý řídil ve sportu téměř vše a ČSTV mu všechno odhlasovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

Sám Hušák se úterního jednání opět nezúčastnil. V pondělí se vrátil ze zahraničí a byl po cestě unaven.

ČSTV, někdejší majoritní akcionář Sazky, Hušáka žaluje pro poškození dobrého jména společnosti. Akcie firmy se staly bezcennými poté, co se Sazka kvůli stavbě multifunkční arény v pražských Vysočanech silně zadlužila a skončila v konkurzu. Kontrolu nad loteriemi pak převzaly firmy PPF a KKCG. Svaz požaduje náhradu škody ve výši 950 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byl jsem proti stavbě haly. Pan Hušák problémy bagatelizoval, i když bylo evidentní, že to skončí katastrofou,“ uvedl u soudu Kejval.

To nebyla ani valná hromada. Tam všichni přišli a zvedali ruce, to bylo neuvěřitelné
předseda ČOV Jiří Kejval

Podle něj Hušák de facto řídil jako v celém sportu všechno, zejména rozdělování peněz, byť de iure o financích rozhodovala valná hromada akcionářů Sazky.

Hušák, který se jednání neúčastnil, to pro Novinky popřel. „Intelektuální rozhled pana Kejvala je podobný jako rozhled některých figurek z Haškova Švejka,” řekl. Akcionáři vůbec neměli v rukou rozdělení peněz po sport, to dělalo ministerstvo financí. Smlouva o tom, jak se budou dělit peníze ze Sazky je z roku 1991, kdy on v Sazce vůbec nebyl.

„Jeho vyjádření svědčí o tom, jak hluboce je neznalý,” dodal.

Kejval u soudu prohlásil, že podklady k bodům projednávaným na valné hromadě v podstatě nedávaly smysl, navíc na jejich prostudování dostali asi půl hodiny. „Při příchodu jsme oproti podpisu dostali šanon a poté proti podpisu zase museli šanon vrátit,“ pokračoval Kejval.

Hušák: Lže, kudy chodí

„To nebyla ani valná hromada. Tam všichni přišli a zvedali ruce, to bylo neuvěřitelné.“ Podle něj akcionáři neměli o projednávaných bodech ani ponětí, Hušák jim prý jen předkládal dokumenty a oni je odhlasovali. Sám byl prý zodpovědně schopen odhlasovat jen body jako počet přítomných akcionářů a podobně.

Hušák řekl, že podle zákona se program jednání posílal akcionářům předem a všichni věděli, co se bude projednávat. Každý měl prý prostor si materiály nastudovat. Kejval podle něj „lže, kudy chodí.” Zpochybnil i jeho vyjádření, že byl proti stavbě haly. Kejvalova firma tam prý měla zakázku v interiérech haly za 400 miliónů. „Když byl proti, proč pak zinkasoval 400 miliónů?”

Údajné zatajování informací o ekonomickém stavu Sazky ale částečně připustil i bývalý předseda ČSTV Pavel Kořán. „Tehdy jsem si to nemyslel. Nyní ano, ale nemám si to jak ověřit,“ podotkl Kořán.

Další z předvolaných svědků, bývalý člen výkonného výboru ČSTV a představenstva Sazky Karel Malý, si to ale nemyslí. „Nejsem si vědom, že by se objevovaly šanony bez vypovídající hodnoty,“ řekl Malý. Podle něj všichni věřili, že se situace dá ještě zachránit, i když je Hušák o úpadku Sazky informoval.

Žaloba o 950 miliónů

ČSTV žaluje Aleše Hušáka o 950 miliónů korun jako náhradu škody a další dva milióny za poškození dobrého jména společnosti. ČSTV byl majoritním akcionářem Sazky až do jejího krachu na jaře roku 2011, ze kterého viní právě Hušáka. Advokátka Klára Samková loni podala s Hušákem žádost na sloučení obou věcí, tedy případů materiální škody (950 miliónů) a nemajetkové újmy (2 milióny), což soudkyně Růžena Kučerová zamítla, podle Samkové tím pominula zásadu hospodárnosti řízení.

Další jednání je naplánováno na začátek listopadu, kdy by měli vypovídat další svědci, mj. i bývalý šéf ragbyové unie a současný europoslanec Pavel Telička.

Hušák řekl, že po poradě s advokátkou zváží, zda se soudu zúčastní.

Reklama

Související články

ČSTV žaluje bývalého šéfa Sazky Hušáka

Český svaz tělesné výchovy(ČSTV) žaluje Aleše Hušáka o 950 miliónů korun jako náhradu škody a další dva milióny za poškození dobrého jména společnosti. ČSTV...

Výběr článků

Načítám