Hlavní obsah

Soud odročil rozhodnutí o vydání údajných teroristů do USA

Novinky, bad
Praha

Pražský městský soud odročil v pondělí jednání o vydání trojice mužů podezřelých z napojení na teroristy do USA. Soud podle svého vyjádření potřebuje na rozhodnutí více času. Verdikt by měl padnout příští úterý. Městský soud již jednou vydání mužů do USA povolil, což ale letos na jaře zrušil pražský vrchní soud, ke kterému se muži odvolali.

Foto: ČTK

Obžalovaní přicházejí k soudu. V popředí Faouzi Jaber, za ním El Marabí a na konci Alí Fajád.

Článek

„Nejsme schopni v tak krátkém časovém rozmezí provést poradu pro tak zodpovědné rozhodnutí,“ uvedl po čtyřicetiminutové pauze soudce Luboš Vrba, omluvil se přítomným a jednání odročil na příští týden.

Spojené státy viní Alího Fajáda, Faouzi Jabera a Chálida Marabího, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy teroristické organizace FARC. Trojici loni v dubnu zadržela policie v jednom z pražských hotelů. Od té doby jsou muži v české vazbě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ souvisí se zmizením pěti Čechů v Libanonu. Fajád je údajně bratrem taxikáře, z jehož vozu v červenci Češi včetně Fajádova právníka zmizeli.

Otázka provokace

Městský soud požádal prostřednictvím ministerstva spravedlnosti o doplňkové informace. Šlo především o otázky, zda bylo žalované jednání trojice mužů vyprovokováno agenty Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA), a také o případném zacházení s obžalovanými na území USA.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na snímku vpravo)

„Úřad DEA v žádném případě nelákal obžalované ke spáchání trestného činu, který předtím neměli v úmyslu spáchat. Vyšetřování DEA nebylo policejní provokací,“ uvedly Spojené státy v oficiálním vyjádření, které soudce Luboš Vrba přečetl. Podle USA se jednalo o aktivní iniciativu obžalovaných, kteří sami nabízeli řešení možných problémů.

Obhájci trojice poukazují na to, že Spojené státy mohou muže zavřít do časově neomezené samovazby. USA ubezpečily, že k tomu se přistupuje až v krajním případě, kdy by pobyt vězně měl znamenat nebezpečí či ohrožení ať už vězně, nebo ostatních.

Obžalovaní shodně označili jednání amerických agentů za provokaci a stále jakoukoliv vinu odmítají. Podle jednoho z trojice mužů Alího Fajáda neexistují pro jejich obvinění důkazy. „Rok a půl jsem neviděl slunce. Připadám si jako trestaný, aniž bych něco udělal,” poukázal Fajád na fakt, že jsou zadržováni ve vazbě od jara loňského roku.

Foto: ČTK

Soud hlídají příslušníci zásahové jednotky

Hrozí jim doživotí

V roce 2012 se Faouzi Jaber z Pobřeží Slonoviny setkal s americkými agenty, spolupracujícími s protidrogovým úřadem DEA, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Jaber se měl údajně zavázat, že jim zajistí zbraně, včetně raket země-vzduch, které měly být použity proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Jaber navíc souhlasil, že bude FARC pomáhat s převozem a uskladněním kokainu v západní Africe. Celkově se mělo jednat o drogy a zbraně v hodnotě přes 160 miliónů korun. V USA trojici mužů hrozí doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám