Hlavní obsah

Žádné násilí, ale žaludeční nevolnost, uzavřel úmrtí egyptský patolog

Právo, Novinky, ok, den
Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudu s obžalovaným Petrem Kramným (37), který je obžalován z vraždy své manželky a dcery. Dvanáctý den před soudkyni Renatu Gilovou předstoupila psycholožka z vazební věznice, kde obžalovaný čeká na rozsudek. Uvedla, že Kramný trpí lehkou depresí. Podle protokolu egyptského patologa zemřela manželka a dcera Kramného na žaludeční nevolnosti, stopy násilí nenašel.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Petr Kramný přichází k soudu.

Článek

13:52 - Soudkyně ukončila pondělní jednání, pokračovat se bude v úterý v 9 hodin.

13:31 - Svědek Patrik Mitáš skončil a soudkyně pokračuje ve čtení listinných materiálů.

13:30 - Obhájkyně: Byly nějaké verze, co se stalo, od policie?

Svědek: Ne. Jen pět verzí od personálu, od policie jsem se nic nedozvěděl.

13:25 - Státní zástupce: Jak víte, že chodil na kapačky na uklidnění?

Svědek: Protože jsem tam s ním chodil.

13:22 - Obhájkyně se ptá, zda v pokoji někdo byl. Co jste tam viděl?

Svědek: Jen vstupní chodbu a koupelnu. byl tam nějaký zápach. Nebyl normální.

Obhájkyně: V jaké kondici byl při výsleších?

Svědek: Byl nešťastný, nevěděl, co se děje. Byl dvakrát na kapačce.

Obhájkyně: Kdy byla těla z pokoje odnesena?

Svědek: Říkalo se, že v ranních hodinách.

Obhájkyně: Jaká byla teplota v pokoji a fungovala klimatizace?

Svědek: Asi 27 °C a klimatizace fungovala.

13:18 - Svědek: Faraonovu nemoc tam má každý třetí čtvrtý klient. Ze začátku jsme se stravovali v hotelu, ale následně jinde ve městě.

13:15 - Soudkyně: Jak naložil s věcmi manželky a dcery?

Svědek: Vím, že tam měl ty věci nechat personálu.

Soudkyně: V hotelu nebyl kamerový systém?

Svědek: To si nevybavuji.

13:13 - „Snažil jsem se ho (Kramného) přivést na jiné myšlenky. Že půjdeme na procházku nebo si něco zahrát, ale nejevil zájem. Nic bližšího k tomu, co se stalo, mi neřekl. Zařídili jsme mu pak i přístup na bezplatný internet. Tak čtyři dny po události. O to požádal pan Kramný. Chtěl vědět, co se stalo,“ prohlásil Mitáš.

13:08 - Svědek: V pokoji jsem nebyl, ale naše delegátka už byl s panem Kramným v nemocnici. Před pokojem stáli všichni i vyšetřovatelé. Pak jsem jezdil s panem Kramným na výslechy. Překládal jsem z češtiny do angličtiny a šéf překládal z angličtiny do arabštiny. Byl jsem asi na dvou výsleších.

13:04 - Soudkyně: Ptal se na ženu a dceru?

Svědek: On potom nebyl schopen mluvit. Ty léky ho nějak oblbly. Nebyl schopen se na nic ptát. Odpoledne za ním přišla paní konzulka. Řešili spolu, co se vlastně stalo.

Soudkyně: Co řekl obžalovaný konzulce?

Svědek: Řekl, že všem nebylo dobře. Nasadili lék proti faraonové pomstě (žaludeční problémy). Celý den zvraceli a měli průjem. Večer prý šel na druhý bar pro vodu. Konec byl, že ležel s Klárkou na posteli, když zjistil, že je studená. Následně se snažil vzbudit svou ženu a zjistil, že je taky mrtvá. Později hodně plakal a byl nešťastný.

12:58 - Soudkyně: Stěžovali si Kramní kromě toho ubytování na něco dalšího? Třeba na jídlo?

Svědek: Ne

Soudkyně: Kdy jste se dozvěděl o té události?

Svědek: Z recepce kolem čtvrté až páté hodiny ranní. Byl jsem pak s panem Kramným na klinice. Měl kapačku. Osobně jsem s ním mluvil v nemocnici. Překládal jsem mezi nimi a lékařem.

Soudkyně: Co si pamatujete z toho rozhovoru?

Svědek: Když jsem čekal před klinikou, tak jsem ho slyšel za oknem zvracet. Lékař i řekl, že mu dali léky na uklidnění. Kramný se ptal, co se děje, co se stalo a proč je mu tak špatně.

12:50 - Soudkyně: Pozoroval jste něco divného na chování rodiny?

Svědek: Ne. Nic zvláštního. Všichni si chtěli užít dovolenou.

12:48 - „Byl jsem na tom zájezdu jako animátor v hotelu Titanic Palace. Řešil jsem i problémy s ubytováním klientů. Byl jsem tam do poloviny listopadu 2013,“ řekl na začátek Mitáš.

„Dvě rodiny mezi nimi i Kramní chtěli zůstat na hotelu Palace. Trvali na tom, aby zůstali na tom hotelu. Ostatní šli jinam, protože hotel byl přeplněný. Rodinu jsem viděl u bazénu, jak si hráli. V kontaktu jsme přímo nebyli. Viděli jsme se ještě na seznamovací schůzce,“ uvedl animátor.

12:40 - Hlavní líčení pokračuje výpovědí svědka Patrika Mitáše, který byl animátorem na zájezdu v Egyptě. 

11:43 - Vyhlášena polední přestávka.

11:38 - Soudkyně čte výpovědi Egypťanů, kteří se podíleli na vyšetřování. Ti se svorně přiklánějí k tomu, že ženy zemřely na otravu. To, že při pitvě nebyly v tělech nalezeny stopy toxických látek, vysvětlují tím, že některé látky po určité době těla absorbují a vyloučí, proto pak už nejsou v těle objeveny. Malé podlitiny, nalezené na nohou mrtvých žen, podle egyptského vyšetřování vůbec nesouvisí s úmrtím Moniky a Kláry.

11:23 - Soudkyně čte výpověď Kramného z Egypta. Zmiňuje například, že se ho policie ptala, jak se cítili po požití prášku antinal na průjem a zvracení.

11:10 - Materiál dále obsahuje výpověď egyptského lékaře z hotelu, kde byla rodina Kramných ubytována. Ten uvádí, že tři dny před událostí nezaznamenal u nikoho z hostů nevolnosti či podobné problémy.

11:04 - Závěr egyptského zkoumání: U obou těl nedošlo k násilí. Obě poškozené trpěly nedostatkem vody a silným odvodněním. Zvracení a průjem jsou podle patologa důvodem úmrtí obou žen. 

10:58 - Egyptské materiály se týkají popisu celého případu. Ženy prý jedly špagety v nějaké restauraci ve městě, obžalovaný s nimi ale nejedl. Posléze jim bylo špatně. „Je to vlastně konstatování výpovědi obžalovaného,“ upozornila soudkyně.

V listinách se dále uvádí, že ženy zřejmě zemřely na otravu nějakou látkou. Podle egyptského patologa neměly obě ženy žádná vnější zranění. Střeva i játra byla v pořádku bez známek nemoci. Čeští odborníci, jak dříve zaznělo u soudu, však na tělech našli stopy po vstupu elektrického proudu.  

10:45 - Soudkyně upozorňuje, že některé materiály z Egypta jsou psané ručně a jdou proto jen velmi špatně přečíst a přeložit. Obžalovaný žádá přečtení všech přeložených listin.

10:30 - Soud pokračuje po přestávce čtením listinných důkazů.

10:05 - Vyhlášena krátká přestávka.

9:53 - Kramný chce po soudkyni přečíst protokol o ohledání obou těl. Egyptský lékař podle listiny u Moniky zjistil, co měla na sobě. Oční čočky měla rozšířené, důvod smrti doktor nemohl určit. U Kláry totéž. Tělo bez známek života, žádné stopy po vnějším násilí. Příčinu smrti nebyl doktor schopen určit. Obě mrtvoly ležely v postelích jedna v levé, druhá v pravé posteli.

9:45 - Následují listiny z oblasti chemie, kde se zkoumal obsah lahve Coca Coly, ve které údajně mohly být látky, jejž přivodily otravu. Česká policie zkoumala rovněž genetické vzorky na žlutém tričku obžalovaného.

Soudkyně Gilová pouze čte, co listiny obsahují. Výsledky jednotlivých zkoumání neuvádí.

9:30 - Předsedkyně senátu nyní čte znalecký posudek Policie ČR týkající se Kramného mobilu. Byla z něj provedena analýza dat.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

9:21 - Soudkyně čte předběžnou pitevní zprávu ostravské fakultní nemocnice. „Pitva neprokázala žádná onemocnění u obou žen. Naopak prokázala, že šlo o násilnou smrt způsobenou vnější dosud nespecifikovanou příčinou,“ uvádí protokol.

9:15 - Kramný chce přečíst úmrtní listy vydané egyptskou stranou. Soudkyně říká, že se nejedná o pitevní zprávu z Egypta, ale o pitevní zprávu ostravské fakultní nemocnice.

Soudkyně následně čte egyptské úmrtní listy Kramného dcery a ženy. „30. červenec 2013 - datum úmrtí v úmrtních listech... Egypt ale neuvádí hodinu úmrtí u obou žen,“ přečetla soudkyně.

9:02 - Svědkyně odchází. Další svědek je naplánován na 12.30. Soudkyně prochází listinné důkazy k případu. Mimo jiné předběžnou pitevní zprávu

Soudkyně také upozornila, že někteří svědci se kvůli čerpání dovolené nedostaví.

8:55 - „Dělala jsem s ním (Kramným) pár testů pro svou potřebu, abych zjistila, že netrpí depresemi. Někdy na to lidi na první pohled nevypadají,“ uvedla svědkyně s tím, že testy odhalily lehkou depresi. 

8:52 - „Každý týden probíhá až hodinový rozhovor. Jde především o jeho zklidnění. Pan Kramný chtěl být ujištěn, že pokud nic nespáchal, že nemůže být odsouzen,“ konstatovala psycholožka.

Soudkyně: Jaký byl psychický stav obžalovaného?

Svědkyně: Nikdy se nic takového neobjevilo, že by si chtěl ublížit. Byl v psychické nepohodě, to ano. Nezaznamenala jsem, že by chtěl spáchat sebevraždu.

8:50 - „S každým vězněm, který přijde, děláme vstupní pohovor. Dělal ho psycholog. Za obžalovaným pravidelně docházíme, téměř každý den. V průběhu toho požádal i o individuální rozhovor, což je taky běžné,“ uvedla vězeňská psycholožka.

8:47 - Petr Kramný zbavil psycholožku Lenku Hrbáčkovou mlčenlivosti. Ve věznici žena pracuje dva roky.

8:40 - Soud začal jednání. Jako první vypovídá psycholožka Lenka Hrbáčková, která s obžalovaným ve věznici často hovoří.

Delegátka ohledávala těla

Po dvouměsíční pauze před Krajským soudem v Ostravě minulý čtvrtek krátce vypovídala znalkyně z oboru sexuologie, která uvedla, že Kramný netrpí žádnou deviací. Rodinná známá před soudem odpoledne řekla, že si Kramný vyfotil manželku s dcerou po smrti. V pátek šokovala veřejnost delegátka cestovní kanceláře, která sdělila, že jako první ohledávala těla Kramných. Požádal ji o to egyptský policista, protože byl ramadán.

Soudní maratón odstartoval 29. června výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Během následujících dvou týdnů vypovídala rodina obžalovaných i poškozených nebo také znalci z oboru lékařství, kteří potvrdili, že oběti zemřely působením elektrického proudu a zároveň vyvrátili tvrzení o otravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám