Hlavní obsah

Policie zadržela dva muže, kteří chtěli podpálit autobus jedoucí z Prahy do Varny

– Praha • Aktualizováno

Detektivové protimafiánského útvaru obvinili dva mladé muže, kteří podle nich v květnu vyrobili a umístili zápalné zařízení v autobusu na trase Praha–Varna. Nastražený mechanismus naštěstí nevzplál a řidič autobusu ho našel. Motiv není dosud jasný, mohlo jít o konkurenční boj na lince.

Foto: MTI

Odstavený autobus na parkovišti

Článek

Zásahová jednotka zadržela dva muže ve věku 26 a 29 let 1. září v Praze. Policisté je obvinili z trestného činu pokusu o obecné ohrožení. Mladší muž z Ruska je podle kriminalistů hlavní organizátor a konstruktér systému.

„Muži měli naplnit pětilitrový kanystr směsí benzínu a polystyrenu. Spouštěcím mechanismem se měla stát litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí, zafixovaná proti pohybu v krabici od bot. Ke šroubovacímu uzávěru láhve pak byly připojeny měděné dráty sloužící jako improvizovaná roznětka. Součástí mechanismu byl také digitální časovač a akumulátor,“ popsal zařízení mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Foto: Policie ČR

Nastražené zápalné zařízení

Podle něj byl systém plně funkční. Starší z mužů na sebe vzal roli přepravce připravené směsi a zakoupil si lístek do autobusu bulharské společnosti. Z Florence odjel 16. května a zápalné zařízení v tašce uložil do zavazadlového prostoru. Nedojel daleko, v Brně vystoupil a tašku tam zanechal.

Hořet nezačalo

Podezřelé zavazadlo našel řidič autobusu, když zastavil na odpočívadle dálničního okruhu u Budapešti kvůli nepříjemnému zápachu a kontroloval zavazadlový prostor. V autobusu jelo asi 30 cestujících. [celá zpráva]

„V průběhu cesty došlo v zavazadlovém prostoru k náhodné iniciaci nástražného zápalného systému. K zahoření zápalné směsi naštěstí nedošlo. Co by následovalo, pokud by celý systém zafungoval, jak měl, nechtějí detektivové ani domýšlet,“ uvedl Hanták.

Oba pachatelé s policií nespolupracují, a proto vyšetřovatelé neznají motiv činu. „Detektivové se však přiklánějí k verzi, že za tím mohl být konkurenční boj provozovatelů mezinárodní autobusové dopravy na této lince,“ podotkl mluvčí.

Muži jsou ve vazbě a hrozí jim až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám