Hlavní obsah

Chovatelé z Domažlicka nelegálně obchodovali s chráněnými želvami

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Trojlístek chovatelů z Domažlicka podle policistů nelegálně obchodoval s chráněnými želvami, a to želvou vroubenou a zelenavou. Dva muže a jednu ženu stíhají pro trestný čin neoprávněné nakládaní s chráněnými volně žijícími živočichy, za což jim hrozí až tři roky vězení.

Foto: Profimedia.cz

Želva zelenavá (Ilustrační foto)

Článek

„Želvy sami rozmnožovali a neregistrované a bez povolení je prodávali prostřednictvím inzerátů,“ uvedl  šéf domažlické policie Lubomír Martinec. Policisté zadokumentovali přes sto případů. „Za jednu želvu si účtovali přibližně 1500 korun,“ doplnil policejní šéf.

Tyto druhy želv podléhají registraci CITES, což je úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů, která kontroluje i obchod s exempláři odchovanými v zajetí.

„Každý takový živočich musí být registrován na úřadě, a pokud s ním chce chovatel obchodovat, musí mít od úřadu vystavené povolení k prodeji,“ vysvětlil Miloš Junek, který chová želvy řadu let.

Jak želva vroubená, tak i zelenavá nejsou podle Junka před vyhynutím. „Dobře se odchovávají, množí se jako králíci,“ dodal Junek.

Reklama

Výběr článků

Načítám