Hlavní obsah

Soud zrušil 17letý trest za vraždu číšníka z roku 2001

Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci zrušil trest čtyřiačtyřicetiletému Janu Prokopovi ze Zlína, odsouzenému za brutální vraždu 18letého číšníka z roku 2001. Prokopa letos v dubnu poslal zlínský krajský soud na 17 let za mříže. O zrušení trestu v pondělí bez udání důvodu informoval mluvčí olomouckého soudu Vladimír Lichnovský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Jan Prokop v soudní síni. Archivní snímek

Článek

Ze 14 let starého činu Prokopa usvědčovali jeho sourozenci i bývalá partnerka. V roce 2004 na něj také poukázal autor anonymního dopisu adresovaného rodičům zavražděného mladíka Ondřeje H. [celá zpráva]

Po mnoha letech případ otevřel speciální policejní tým Tempus. Podle žalobce Romana Kafky Prokop vraždil kvůli zisku.

Mladíka měl v restauraci na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně ubodat 14 ranami nožem do horní poloviny těla, krku a hlavy. Pak si měl odnést peníze, cigarety, mobilní telefon a alkohol. Škoda byla přes 28 tisíc korun. Mladík podle Kafky umíral dlouhé minuty, ráno ho našla uklízečka.

Podle znalců byly svědecké výpovědi věrohodné, ale v přímém rozporu s tvrzeními obhajoby.

Hlavní svědkyní byla bývalá Prokopova přítelkyně, která na otázku, proč nevypovídala dříve, uvedla, že se Prokopa bála. Po letech u soudu vypověděla, že Prokopa viděla ráno v jejich bytě mimo jiné s lahvemi alkoholu. Byl prý podrážděný a na bundě měl krev. Prý se navíc jednou prozradil, když řekl, „že ho nechtěl zabít”.

Prokop od počátku prohlašoval, že je nevinný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám