Hlavní obsah

Policie zadržela v Břeclavi 66 uprchlíků ze Sýrie

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Šestašedesát Syřanů zadržela v pátek cizinecká policie na železničním nádraží v Břeclavi. Uprchlíci jeli v dopoledním vlaku z Maďarska do Berlína. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové to byla první větší skupina běženců od úterý, kdy policie zajistila ve vlacích ze Slovenska a Rakouska 214 uprchlíků.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté na nádraží v Břeclavi. Snímek z noci na úterý

Článek

Cizinecká policie uprchlíky odvezla na služebny, aby ověřila jejich totožnost. Má na to 48 hodin, pak by měla rozhodnout, jestli je propustí.

„O tom, jak budeme v těchto případech postupovat, bylo rozhodnuto v uplynulých dnech,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syřané s podanou žádostí o azyl v Maďarsku mají po prověření totožnosti na výběr mezi možností požádat o azyl v ČR, nebo mohou převzít výjezdní příkaz. Ten jim ukládá povinnost do sedmi dnů opustit Česko. [celá zpráva]

Policisté přitom netrvají na tom, aby cílovou zemí bylo Maďarsko, tolerují odjezd do Německa. Kromě běženců v Břeclavi policisté v pátek zajistili i pětadvacet Syřanů v různých částech Prahy.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) lze situaci řešit i průjezdem vlaků přes naše území bez kontrol. „Kdyby Maďarsko jasně deklarovalo, že ve vlaku jsou Syřani, kteří jsou řádně prověřeni, nemáme problém umožnit jízdu mimořádných vlaků pro imigranty. Vlaky by naší zemí jen projely, my bychom jim dali jen policejní asistenci,“ řekl v pátek Chovanec. Připomněl ale, že se stále častěji objevují padělané syrské pasy.

Cizinecká policie zadržela v noci na úterý v Břeclavi 214 běženců, mezi nimi bylo 196 Syřanů. Umístila je do svých tří zařízení pro běžence. Syrské občany postupně propouští. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám