Hlavní obsah

Muslimové podali žalobu kvůli loňskému zásahu policie v modlitebnách

• Aktualizováno

Ústředí muslimských obcí podalo žalobu kvůli loňskému zásahu policistů v pražských modlitebnách. Podle organizace byla část zásahu nezákonná a narušila pravidelnou modlitbu věřících.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní zátah ÚOOZ v islámském centru v pasáži Jiřího Grossmana.

Článek

Žaloba směřuje proti Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, krajskému policejnímu ředitelství hlavního města a proti ředitelství cizinecké policie. Pražský městský soud by ji měl projednat koncem září.

Proč zrovna v pátek a tak razantně? ptají se muslimové

V modlitebnách zasahovali policisté z ÚOOZ. Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě loni 25. dubna. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů.

Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci policistů. Nelíbilo se jim například, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. V modlitebně prý navíc chodili v botách, což se podle muslimských zvyklostí nesmí.

Bylo to ještě před modlitbou, hájí se policie

Policisté zásah provedli na základě příkazu k domovní prohlídce, který vydal Obvodní soud pro Prahu 1. Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) však tehdy zároveň uvedl, že chápe rozhořčení muslimské komunity, a požádal policisty, aby příště při podobných zásazích zohlednili všechny aspekty a rizika.

Policejní prověrka konstatovala, že policisté zasahovali před začátkem páteční modlitby, a nemohli ji tedy narušit. Vyzvali prý také diplomaty, ženy, děti a zdravotně postižené, aby hned z místa odešli. Policie prý navíc měla informace o tom, že lidé na místě mohou mít u sebe zbraně. To se pak sice potvrdilo, držení zbraní však bylo legální.

Po zásahu policisté obvinili bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku ze zločinu založení podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Údajně šířil radikální islámskou knihu. Žalobci však následně tuto kauzu vrátili policii k došetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám