Hlavní obsah

Soud potvrdil 16,5 roku mladíkovi, který při honičce zabil policistku

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil ve středu trest 16,5 roku vězení pro 23letého Josefa Nováka, který loni v květnu srazil a zabil policistku, jež ho chtěla zastavit. Krajský soud již v červnu navíc zakázal Novákovi řídit na devět let a nařídil mu zaplatit odškodné pozůstalým ve výši 10 miliónů korun. Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že šlo o neúmyslné zabití.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák u krajského soudu

Článek

„Je to jednání zločince na útěku, kterému je jedno, co se stane,“ řekl při odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Jiří Lněnička. Podle soudu Novák nemohl jízdu zvládnout a stalo se to, co se stát muselo. Podle soudu také poprvé viděl policejní zátaras z dálky 200 metrů a měl dostatečnou dobu, aby zastavil.

Mladík srazil autem policistku loni na začátku května u Brandýsa nad Labem, když se jej snažila zastavit, protože ujížděl před policejní hlídkou. S kolegou zatarasili autem silnici, Novák se snažil zátaras objet v asi sedmdesátikilometrové rychlosti a přitom ženu srazil. Pětatřicetiletá matka dvou dětí mnohačetným zraněním podlehla druhý den v nemocnici. Novák měl v době střetu podle testů v krvi metamfetamin.

Novák se hájil tím, že policistka na sobě neměla reflexní vestu a že ji tedy snadno ve tmě přehlédl. „Usuzuji, že poškozená na sobě reflexivní vestu měla,“ poukázal v hlavním líčení žalobce Tomáš Milec na několik provedených odborných posudků a vyšetřování.

Rozsudek nad Josefem Novákem. Archivní videoVideo: Novinky

Novákově obhajobě příliš nepomohla ani výpověď svědkyně, která stála kousek od místa nehody. Žena před soudem prohlásila, že se jí kdosi – údajně blízký Novákově rodině – pokusil nabídnout 30 tisíc korun jako úplatek, když u soudu řekne, že policistka vestu neměla. Možné ovlivňování svědků vyšetřuje policie. [celá zpráva]

Žena navíc, stejně jako kolega zesnulé policistky, potvrdila, že vestu měla policistka na sobě.

Řidič při ujíždění srazil policistkuVideo: Novinky

„Hrozná tragédie, je mi to hrozně líto. Nechtěl jsem nikomu ublížit, natožpak někoho zabít. Nemůžu kvůli tomu spát, chtěl jsem, aby mi předepsali nějaký léky. Nedokážu se s tím smířit do konce života, že jsem způsobil někomu takový neštěstí,“ kál se při hlavním líčení Novák.

Kauza zřejmě nekončí. Žalobkyně naznačila, že po středečním pravomocném rozsudku státní zástupci zváží, zda neobviní některé svědky z křivé výpovědi. Prokázalo se totiž, že nepravdivě vypovídali ve prospěch Nováka. U soudu ještě může skončit další část případu, a to pokus o ovlivnění důležité svědkyně, které někdo údajně den před soudním jednáním nabídl peníze za to, že změní výpověď. Zabývá se tím pražská policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám