Hlavní obsah

Oslavovat smrt běženců? Takoví lidé by měli být podle právníků stíháni

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autoři některých nenávistných příspěvků v internetových diskusích, které vyzdvihují nedávnou smrt jednasedmdesáti uprchlíků v nákladním autě v Rakousku jako záslužný čin, by mohli být podle právních expertů trestně stíháni.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Rakouští vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Článek

Za schvalování trestného činu by jim mohl hrozit až jeden rok vězení. Právu to řekl například pražský advokát Jaroslav Ortman.

Zákon podle něj jednoznačně stanoví, že trestné je veřejné schvalování zločinu nebo vychvalování jeho pachatele.

Odsouzeníhodná a amorální vyjádření

„Podle mého názoru je nepochybné, že v případě smrti běženců se zločin stal a jakékoliv schvalování smrti více než 70 lidí je nejen za hranou morálky a lidské slušnosti, ale také za hranou zákona,“ konstatoval pro Právo Ortman.

Narážel tím na množství nenávistných příspěvků zejména ze sociálních sítí, ve kterých jejich pisatelé například chválí řidiče zmíněného nákladního vozu nebo litují, že uprchlíků v něm nezemřelo více.

Podle Ortmana by podobná vyjádření konkrétních lidí neměla policie přehlížet. „Určitě by to bylo na zahájení stíhání,“ poznamenal. Dodal, že na podobně nenávistné diskusní příspěvky by se mohl vztahovat také paragraf o podněcování nenávisti ke skupině osob, za což hrozí až dva roky vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní vůz s mrtvými uprchlíky ve východním Rakousku Video: Reuters

„Ušetřili jsme na daních, škoda že jich nebylo 71 tisíc. Ať je takových kamiónů víc. Že by řešení, pojízdné plynové komory. I tak se dá bojovat s uprchlíky, jen tak dál. Konečně posun tím správným směrem,“ znějí některé z komentářů, na které i se jmény a fotografiemi autorů upozornila facebooková stránka s názvem Obludárium.

Podobně jako Ortman se v této souvislosti vyjádřil také právník Josef Lžičař.

„Stala se tragédie a takováto vyjádření jsou amorální a odsouzeníhodná,“ řekl.

Verbální trestné činy

Kvůli nevybíravým výrokům na adresu běženců zahynuvších minulý týden v nákladním voze v pondělí rezignoval na všechny své funkce člen liberecké KDU-ČSL Daniel Kalenda. [celá zpráva]

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý v pondělí upozornil, že konkrétní výroky musí posoudit věcně a místně příslušný žalobce. V obecné rovině ale uvedl, že u slovních projevů na internetu jde nejčastěji o tzv. verbální trestné činy, do kterých patří kromě zmíněných kvalifikací i násilí vůči skupině obyvatel, hanobení národa, rasy nebo etnické skupiny a také omezování práv a svobod.

„V případě kvalifikace schvalování trestného činu můžeme pouze obecně uvést, že uvedeného trestného činu se dopustí ten, kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, přičemž je třeba zdůraznit, že zločin je definován jako závažný úmyslný trestný čin,“ vysvětlil Malý.

Vedení policie se v pondělí k možnému postihování autorů nenávistných komentářů nevyjádřilo. Využití zmíněného paragrafu o trestnosti schvalování zločinů není zcela neobvyklé, shodou okolností právě v pondělí byl například odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu muž, který na sociální síti Facebook oslavoval smrt českých vojáků v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám