Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 13 let muži, jenž vodítkem na psa uškrtil prostitutku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 13 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Jana Eliáše (26) z Brna za brutální vraždu prostitutky. Zároveň musí na ochranné sexuologické ústavní léčení. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 8. dubna, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Eliáš u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Sám Eliáš přiznal, že se s ženou dříve setkal, podle něho ale došlo jen k pohlavnímu styku a žádného násilí se na ní nedopustil. Tvrdil také, že na místě činu vůbec nebyl. VS však jeho argumenty neakceptoval. „Ucelený řetězec důkazů, zejména pachové stopy a také to, že obžalovaný neměl na dobu vraždy alibi, ho jednoznačně usvědčují. Odvolání jsme tak zamítli jako nedůvodné,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Vrah zaútočil na podzim roku 2009 v jednom z bytů v Brně - Komíně. S pětašedesátiletou provozovatelkou nejstaršího řemesla se několikrát sešel a za pět set korun s ní měl pohlavní styk. Pak začal loudit slevu s tím, že je chudý student, na což ale kurtizána odmítla přistoupit. Po nějaké době se u ní v bytě objevil znovu. Když mu žena nechtěla slevu dát, svázal ji do kozelce, opakovaně ji mlátil do hlavy a nakonec ji uškrtil vodítkem na jejího psíka.

Případ ležel v šuplíku nevyřešených vražd jihomoravské mordparty pět let. Pak se ale Eliáš dostal do podezření v jiném případu a porovnáním pachových stop dospěli vyšetřovatelé k závěru, že to byl právě on, kdo brutálně ženu zavraždil. Jeho pachové stopy se totiž našly na klice od dveří i na vodítku, které měla žena kolem krku.

Nepřímé důkazy

Proti Eliášovi nebyl jediný přímý důkaz, i tak ale soudy dospěly k závěru, že nepřímé důkazy tvoří ucelený řetězec vypovídající o vině.

Eliášovi nepřidaly ani znalecké posudky, podle kterých je sadisticky orientován. „Svoji sexuální problematiku, se kterou se léčil, vytěsňuje. Sama o sobě jeho deviace neznamená, že tento čin spáchal, ale pokud se ho dopustil, věděl, co dělá,“ upozornili znalci.

Sadističtí vrazi podle nich dokážou i dlouhé roky trpělivě čekat, aniž by na někoho zaútočili. Jejich okolí nemá velkou šanci jejich deviaci rozpoznat.

Eliáš zaútočil na ženy a osahával je poprvé ve 14 letech. Vzhledem k svému věku nestanul před soudem a pouze docházel na léčení. To ukončil před šesti lety. Po několika měsících se v něm ale sadistická sexuální agresivita projevila znovu. A to už vraždil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám