Hlavní obsah

Policie odložila trestní řízení s Palasem kvůli financování stavby penziónu

– Bruntál

Policie odložila trestní řízení proti senátorovi Jaroslavu Palasovi (nestraník zvolen za ČSSD) a jeho manželce kvůli stavbě penziónu v Ludvíkově na Bruntálsku. S odvoláním na bruntálského okresního státního zástupce Libora Malého to ve středu oznámila Česká televize (ČT).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Palas

Článek

I když se povedlo prokázat rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši téměř deset miliónů korun, podle policie to automaticky neznamená spáchání trestného činu, uvedla ČT.

Vyšetřování ukázalo, že do penzionu v Ludvíkově investovali manželé Palasovi téměř 30 miliónů korun. Bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Palase podle jeho advokáta policisté podezřívali, že přijal desetimiliónový úplatek v souvislosti s převodem novojičínské nemocnice z kraje na soukromého vlastníka. Policejní vyšetřování ale podle ČT nic takového neprokázalo.

Palas ve středu řekl, že o ukončeném prověřování nic neví. Podle něj byla celá záležitost ve fázi trestního řízení, kdy policie prověřovala určité skutečnosti. Palas uvedl, že s policií maximálně spolupracoval a doložil, že dům postavil za řádně získané prostředky. "Více jsem se o to nezajímal," řekl.

Nejasné zdroje

Média dříve uvedla, že někdejší poslanec a ministr zemědělství Palas financoval stavbu za milióny korun z nejasných zdrojů. Palas to odmítal a tvrdil, že si na stavbu vydělal s manželkou, která je zubařka.

Palas se pozastavil nad tím, že prověřování podle něj trvalo nestandardně dlouho. "Nemám pocit, že bych kdykoliv udělal něco, co by nebylo v souladu se zákonem," doplnil ve středu s tím, že celou kauzu považuje za dehonestující.

Palas byl zvolen do Senátu za ČSSD, ze které později vystoupil. Mandát mu končí v říjnu 2016. Dříve působil také v dozorčí radě Českých drah, odkud ho řídící výbor odvolal kvůli případnému střetu zájmů.

Reklama

Související články

Policie prověřuje stavbu domu senátora Palase

Policie zahájila trestní řízení v souvislosti se stavbou nemovitosti senátora Jaroslava Palase (ČSSD) v Ludvíkově na Bruntálsku. Právu to v úterý potvrdil...

Výběr článků

Načítám