Hlavní obsah

Za fiktivní nákupy ortopedických pomůcek dostali 5,5 roku

Zlín

Krajský soud ve Zlíně ve středu uložil dvěma organizátorům fiktivních nákupů ortopedických a léčebných pomůcek 5,5 roku vězení. Při podvodech podle obžaloby způsobili zdravotním pojišťovnám škodu zhruba 7,7 miliónu korun. Stíháni byli pro podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Další dva obžalovaní byli zproštěni viny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odsouzenými jsou ekonom Pavel Hruška ze Zlína a nezaměstnaný Miroslav Kolařík z Prostějova, kteří se dohodli, že s pomocí ředitele pražské společnosti Ortopedické pomůcky Ivem Beckem a obuvníkem Michalem Pavlasem z Jesenice u Prahy získají peníze od zdravotních pojišťoven za fiktivní poukazy zejména na ortopedickou obuv, ale i na jiné protetické pomůcky. Becka a Pavlase soud osvobodil.

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové muži od září 2010 do srpna 2011 uplatnili přes 800 padělaných poukazů. Poškozeno bylo šest zdravotních pojišťoven, největší škodu, více než 5,5 miliónu, způsobili Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Třem obžalovaným hrozilo až deset let, Pavlasovi, který podle obžaloby způsobil nižší škodu, osm let vězení. Nesvadbová uvedla, že Hruška s Kovaříkem celý podvod vymysleli a organizovali. Beck s Pavlasem podle ní zase věděli, že se účastní podvodného proplácení poukazů od pojišťoven, když jim předkládali faktury na obuv, kterou nikdy nevyrobili.

Falešné poukazy

Podle obžaloby Beck a Pavlas převzali falešné poukazy, vyúčtovali je pojišťovnám a pak částku sníženou o svou provizi poslali na účty společností Madisola (v likvidaci, sídlila ve Zlíně a poté v Olomouci) a Green Food z Frýdku-Místku (také v likvidaci). Firmy ortopedické pomůcky nevyráběly a měly sloužit jen 'k vyprání' vylákaných peněz od pojišťoven, aniž by pomůcky byly dodány v padělaných poukazech uvedeným klientům.

Obžalovaní vinu odmítli. Hruška uvedl, že je běžnou praxí, když výrobce pomůcek nemá smlouvu se zdravotními pojišťovnami, obrací se kvůli vyúčtování na prostředníka, jenž smlouvy má. Hruška prý chtěl pomoci obchodnímu partnerovi Kolaříkovi, který také odmítl, že by někoho podvedl. Beck si prý myslel, že jde o běžný způsob kooperace výrobců ortopedických pomůcek. Vinen se necítí být ani Pavlas, jenž podle obžaloby další poukazy za 675 000 korun z obav o odhalení už neuplatnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám