Hlavní obsah

Exposlanec Pekárek je venku z vězení, odpykal si polovinu trestu

Hradec Králové
Aktualizováno

Okresní soud v Hradci Králové v úterý podmínečně propustil z vězení bývalého poslance Romana Pekárka (dříve ODS), jemuž justice za korupci spojenou s prodejem pozemku uložila pětiletý trest. Informovala o tom soudkyně Helena Huláková. Pekárek už hradeckou věznici opustil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Roman Pekárek na archivním snímku

Článek

Pekárek byl ve vězení od 18. února 2013.  Minulý týden měl tedy odpykanou polovinu trestu. Návrh na podmínečné propuštění podal ředitel věznice.

"Byly splněny zákonné podmínky pro rozhodnutí o podmínečném propuštění," řekla soudkyně Huláková.

Propuštění bývalého poslance z vězení v úterý odpoledne potvrdila Pekárkova manželka. Zpravodaji ČTK řekla, že její manžel to zatím nebude komentovat.

Do Sněmovny jako náhradník 

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 000 korun a zákaz působení v samosprávě. Na mandát poslance se však zákaz nevztahoval, a tak Pekárek zůstával členem Sněmovny až do jejího rozpuštění. Dostal se do ní jako náhradník po odstoupení rebelů z ODS.

Podle obžaloby Pekárek jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za miliónový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Jeho dovolání v červnu 2013 odmítl Nejvyšší soud, podle kterého byla trestná činnost řádně prokázána. V pořádku je prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest. Později Pekárkovu stížnost odmítl i Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám