Hlavní obsah

Turista v Beskydech spadl cestou z Lysé hory ze srázu

Právo, den

Páteční výlet na Lysou horu, která je nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd, neskončil dobře pro 40letého muže. Cestou dolů totiž spadl několik desítek metrů ze srázu do lesa, kde se zachytil o strom. S vážnými zraněními jej záchranáři vrtulníkem transportovali do ostravské fakultní nemocnice. Právo o nehodě informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lysá hora v Beskydech

Článek

„Zdravotnická záchranná služba převzala prvotní informaci o události v pátek v podvečer, po půl šesté. Do horského terénu vzlétl na pomoc vrtulník, zároveň záchranáři při záchranné akci spolupracovali s horskou službou,“ uvedl Humpl.

Turista se však zranil již mnohem dříve a to už v pátek po poledni, když po turistické stezce scházel z Lysé hory směrem na Ostravici. Jenže po pádu zůstal několik hodin v bezvědomí, pomoc si sám přivolal až kolem půl šesté.

Zasahující lékař po příletu k pacientovi zjistil pravděpodobné poranění páteře a ruky, nevyloučil ani poranění mozku. „Posádka jej zajistila krčním límcem, podala potřebné léky a připojila k monitoru srdeční činnosti. Za pomocí horské služby byl postižený komplikovaně vyproštěn z místa úrazu,“ líčil zásah mluvčí záchranářů.

Poté zraněného turistu uloženého v podtlakové matraci vrtulník přepravil na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám