Hlavní obsah

Soud potvrdil bývalému elitnímu detektivovi šest let za korupci

Bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Stanislav Švábenský si za korupci definitivně odpyká šest let vězení, rozhodl olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak výši trestu udělenou krajským soudem, proti jehož rozsudku se elitní detektiv odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odvolací soud mu navíc na návrh žalobkyně uložil zaplacení peněžité pokuty ve výši 200 tisíc korun. Švábenský se středečního jednání neúčastnil, omluvil se kvůli nemoci.

Bývalý policista, který pracoval v brněnské expozituře, si trest odpyká za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod. Do vězení půjde za to, že podle soudu poskytoval informace o postupu trestního řízení, které policie vedla proti podnikateli s barevnými kovy Janu Švédíkovi z Bruntálska.

Od podnikatele za to dostal údajně stovky tisíc korun a nové auto. Švábenský podle obžaloby také zavedl Švédíka do systému policie jako informátora. Díky tomu například zjišťoval, zda mu neodposlouchávají telefon. Policista se obhajoval tím, že se snažil získat důvěru trestně stíhaného Švédíka. Soudy však jeho argumenty odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám