Hlavní obsah

V kauze Savova padla obžaloba za podplácení soudního znalce

Praha
Aktualizováno

V kauze podnikatele Františka Savova stíhaného za krácení daní padla obžaloba za podplácení soudního znalce z oboru kybernetiky. Obviněný měl znalci nabízet čtyři milióny korun za to, že nerozklíčuje datové soubory, které mají v Savovově případě sloužit jako důkaz. Obviněnému hrozí až šest let vězení.

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov

Článek

O podání obžaloby v úterý bez bližších podrobností informoval žalobce Boris Havel z pražského vrchního státního zastupitelství.

Savov, který je majitelem vydavatelství Mladá fronta, je v ČR viněn z daňových úniků ve výši 650 miliónů korun. S dalšími podezřelými měl vytvářet daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet DPH.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žije v Londýně a odmítá se do ČR vrátit.

Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš upozornil, že státní zastupitelství přímo nejmenovalo, že obžaloba se týká Savova. „Zatímco zpráva neuvádí jméno žalovaného ani další detaily o něm, média znovu skloňují jméno Františka Savova a s ním spojené policejní smyšlenky. Cíl zveřejnění takové zprávy je zřejmý – vytvářet mediální manipulaci a tlak. Znovu kategoricky odmítáme jakoukoli účast v této divoké hře, kterou tady represivní složky 'realizují'” uvedl Hrubeš.

Doplnil, že očekává, že následné řízení před nezávislým soudem prokáže jiný motiv než tezi, že lidé z okruhu Savova zasahovali do vyšetřování.

Londýnský soud už v červenci rozhodl, že Savov má být vydán, jeho advokát se proti tomu ale odvolal. [celá zpráva]

Podnikatel tvrdí, že kauza má jen zmařit jeho obchodní aktivity, a že vyšetřování není standardní. Policie odmítá Savova vyslechnout v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Hledaný podnikatel Savov je prý v Londýně

Od března po něm marně pátrala česká policie. Teď vyšlo najevo, že podnikatel František Savov, který je podezřelý ze stamiliónových daňových podvodů, pobývá...

Výběr článků

Načítám