Hlavní obsah

Byla bezproblémová, tvrdí o sestře obžalované z vražd pacientů vedení nemocnice

Se zdravotní sestrou Věrou Marešovou nebyly nikdy žádné problémy. K pacientům se špatně nechovala, rodiny si na ni nestěžovaly, sdělila v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem Martina Kučerová, bývalá náměstkyně ředitele Lužické nemocnice. Marešová čelí před soudem obžalobě z vraždy šesti pacientů, zabít je měla vysokými dávkami draslíku. Ženě hrozí doživotí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Věra Marešková čelí u Krajského soudu v Ústí nad Labem obžalobě z vraždy šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku.

Článek

Kučerová pracovala s Marešovou dlouhá léta i na jiných odděleních. Profesionální problémy s ní neměla. „Nemůžu říct, že by se k pacientům nechovala slušně. Nikdy si na ni nikdo nestěžoval, ani rodiny pacientů," řekla u soudu Kučerová. Současně ale také uvedla, že v kolektivu ostatních zdravotních sester nebyla příliš oblíbená. V této souvislosti ale Kučerová uvedla, že mezi sestrami na interně, kde pracovala i Marešová, panovala řevnivost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O neoblíbenosti obžalované sestry se ale bývalá náměstkyně dozvěděla až po posledním úmrtí pacienta. „Dozvěděla jsem se to až později, šlo především o mladší sestry. Nikdo nám předtím nic neřekl, nikdo si vedení nestěžoval," doplnila Kučerová a znovu zdůraznila, že na interně mezi mladšími a staršími sestrami prý panovala řevnivost.

Nemocnice podle Kučerové řešila úmrtí seniorky z loňského června jako mimořádnou událost. Vedení pak postavilo Marešovou mimo službu. „Když jsme jednali se všemi zúčastněnými, tvrdila, že nic neudělala, že kalium špatně nepodala,” uvedla Kučerová s tím, že sama o případu informovala policii.

Jednání u soudu pokračuje výslechem dalších současných i bývalých zaměstnanců Lužické nemocnice.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Žena u soudu vinu odmítla. Zpochybnila i znalecké posudky. Právě ty jsou pro obžalobu klíčovým důkazem. Kriminalisté neměli k dispozici těla obětí, zaměřili se proto na zdravotní dokumentaci a křivky EKG.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám