Hlavní obsah

Potrubí v Unipetrolu zabezpečené, otevření silnice I/27 odloženo

Litvínov

Hasiči společně s techniky dokončili zabezpečení poškozeného potrubí v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova. Otevření silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem se prozatím odkládá, řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Původně se mluvilo o tom, že by silnice mohla být zprovozněna už v poledne. Průjezdná je zatím od Mostu ke kruhovému objezdu na Dolní Jiřetín. Rozsáhlý požár zasáhl chemičku ve čtvrtek ráno, předcházel mu výbuch.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

V litvínovské chemičce Unipetrol 13. srpna vypukl požár. Zřejmě po výbuchu se vzňala v jednom zásobníku zatím neurčená chemická látka, podle hasičů zřejmě explodoval propylen.

Článek

"Dokončili jsme společně zabezpečení poškozeného potrubí. Teď probíhá ještě finální měření škodlivin, které je stále negativní. Hasiči ještě kontrolují bývalá požářiště," řekl ČTK mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Vyšetřování příčin požáru by mělo začít v pondělí. Pracovat na něm bude jak policie, tak specialisté firmy. Na začátku týdne by mohla mít společnost i první odhady, jak velké škody oheň způsobil.

Více než pětikilometrový úsek silnice I/27, který vede středem Chemparku, zůstává kvůli zásahu hasičů uzavřený. Mezi Mostem a Litvínovem nejezdí ani tramvaje. Dopravní podnik je nahradil autobusy, které jezdí každých 30 minut. Původní varianta, že by silnice mohla být zprovozněna v poledne, podle mluvčí policie prozatím padla. "Otevření silnice se odkládá, ve 12 hodin to určitě nebude," řekla ČTK Bartošová. V poledne by měl znovu zasednout krizový štáb.

Petrochemický provoz zůstává zcela odstavený

Chempark v Záluží prozatím dál funguje v minimálním provozu. Petrochemický provoz zůstává zcela odstavený, v minimálním provozu je podle Dudy rafinerie a výroba agrochemikálií.

Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku ve čtvrtek ráno, předcházel mu mohutný výbuch. Na místě zasahovalo 42 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po několika hodinách, pak nechávali řízeně vyhořet zbytky látek.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám