Hlavní obsah

Hasiči bojují s požáry v Libavé a u Spálova, nasadili i vrtulník

Právo, mhr, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Rozsáhlý požár zaměstnává od pátečního odpoledne hasiče ve vojenském prostoru Libavá u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Na místo byl vyslán i vojenský vrtulník z letecké základny v Praze - Kbelích, který shazoval vodu až do západu slunce. Požár se hasičům podařilo dostat po kontrolu v pátek večer a nyní odstraňují poslední ohniska požáru. Právu to řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Požár lesa ve vojenském prostoru LibaváVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Požár zasáhl les na kraji vojenského výcvikového prostoru o rozloze čtyř hektarů. Hasičům komplikoval práci nepřístupný terén. „První jednotky se k požáru doslova musely prořezat, k největšímu rozsahu požáru nebylo vůbec možné dojet s technikou,“ poznamenal Hošák. Hasiči podle něj zřídili několik dálkových vedení vody a zásobování prováděli kyvadlově cisternami.

Na místo bylo v pátek postupně povoláno 15 jednotek hasičů i vojenský vrtulník. Každé čtyři minuty shazoval z bambi vaku tisíc litrů vody.

„Na místě zůstává zhruba stovka hasičů s technikou z patnácti profesionálních a dobrovolných jednotek Olomouckého kraje,“ uvedl v sobotu ráno mluvčí.

Hasiči podle něj pokračují v dohašování požářiště a zabezpečení pro případ opětovného vznícení. „Dohašují menší ohniska a postupně jednotlivé úseky procházejí a odkrývají nebezpečná místa vykazující vyšší teploty. Následně je důkladně prolévají,“ konstatoval Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár lesa ve vojenském prostoru Libavá

„Požár s největší pravděpodobností vznikl po úderu blesku,” dodal mluvčí hasičů. Vzhledem k tomu, že jde o vojenský prostor, přijel na místo i vyšetřovatel vojenských hasičů.

Hasiči zasahují v lese u Spálova na Novojičínsku

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů od pátečního večera bojovalo také s požárem lesa u Spálova na Novojičínsku. Požár jim byl nahlášen po 19.30.

„Po příjezdu na místo jsme zjistili, že hoří les ve velmi nepřístupném a svažitém terénu, musely být nataženy útočné vodní proudy ve více směrech k zamezení šíření plamenů,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub s tím, že na místě zasahovalo devět cisternových automobilových stříkaček. Ještě v noci se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasičům pomáhal při hašení požáru na Libavé také vrtulník.

„V současné době probíhá na místě střídání profesionálních i dobrovolných jednotek. Po vystřídání bude pokračovat náročné hašení ve špatně přístupném terénu. Hasiči vozí kyvadlově pomocí cisteren vodu k místu požáru a důkladně prolévají požářiště,“ informoval kolem sobotní 9. hodiny mluvčí hasičů.

Dodal, že hasiči pomocí kopáčů, krumpáčů a lopat rozbíjeli požárem zasažené pařezy a dřevo, aby se s vodou dostali i do těch nejvíce nepřístupných hořících míst a důkladně je uhasili.

Hasiči požár uhasili kolem 16. hodiny. Správce lesa stanovil předběžně škodu na 100 tisíc korun, příčinou vzniku požáru byl úder blesku při páteční bouřce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám