Hlavní obsah

Realitní makléřka se musí omluvit Romce kvůli pronájmu bytu

– Litoměřice • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, bad, koc

Realitní makléřka Eliška Nosková se musí omluvit za diskriminaci Romce Lence Balogové. Rozhodl o tom v pátek Okresní soud v Litoměřicích. Nosková stanula před soudem kvůli tomu, že Balogové odmítla pronajmout byt. Majitel bytu si to prý nepřál. Balogová žádala po Noskové omluvný dopis a odškodné 100 tisíc korun. To jí soud nepřiznal.

Soudce Jiří Šlapal komentuje verdikt v kauze pronájmu RomceVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Podle soudce Jiřího Šlapala nahrávka hovoru mezi Balogovou a zástupcem realitní kanceláře prokázala, že Balogová byla diskriminována. Soudce také zveřejnil text omluvy.

"Osobou jednající ve prospěch mého podniku vám bylo sděleno, že se nemůžete ucházet o nájem bytu 2+1 v ulici 28. října v Lovosicích, protože jste romské etnické příslušnosti. Tímto jednáním jste byla vystavena přímé diskriminaci pro etnický původ v přístupu k bydlení. Za toto jednání se vám tímto omlouvám," zní text omluvy, kterou má Nosková zaslat Balogové do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Karel Otcovský, Právo

Eliška Nosková při vyhlášení rozsudku

Nosková novinářům řekla, že je s rozsudkem spokojena, případné odvolání ale nevyloučila.

"S rozsudkem jsem maximálně spokojená. Jsem ráda, jak to dopadlo a že je to všechno za mnou. Kauza se táhla dva roky a zasáhla mi do života. Například jsem musela vysvětlovat dceři, že se nic neděje, že do vězení určitě nepůjdu," doplnila Nosková.

Byla figurantkou ombudsmana 

Balogová jako figurantka volala na jaře 2013 do realitní kanceláře na podnět kanceláře ombudsmana a předstírala zájem o pronájem bytu. Realitku vybrala podle svých slov náhodně. Byla pouze omezena místně, a to na Lovosice.

„Ozvala se mi paní Nosková, řekla jsem jí, o jaký byt mám zájem,“ uvedla u soudu Balogová. Nosková ji pak předala kolegovi, který měl onen konkrétní byt na starost. Když se jí ale pracovník realitky zeptal, zda je Romka, a ona přisvědčila, dozvěděla se, že na přání klienta jí byt nemohou pronajmout.

Hlavní líčení s makléřkouVideo: vt, Novinky

Úřad ombudsmana, kterému tehdy šéfoval Pavel Varvařovský, prováděl toto situační testování, aby zjistil, jak je to s rasovou diskriminací při pronájmech bytů.

Nosková se ale brání tím, že to byl požadavek klienta. „Nemůžeme majiteli přivést někoho, koho si nepřeje. Je to jeho majetek,“ uvedla dříve Nosková.

Úřad prý překročil pravomoci

Noskové se zastal europoslanec Petr Mach, který takové testy označil za „estébácké praktiky“. Podle něj úřad veřejného ochránce práv hrubě překračuje svoje pravomoci.

„Má především chránit občany před zlovůlí úřadů. Nikde v zákoně jsem nenašel, že by měl hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny,“ řekl ke kauze Mach.

Europoslanec Petr Mach je s verdiktem v kauze pronájmu Romce spokojenýVideo: Karel Otcovský, Právo

Založil také transparentní účet pro případ, že by Nosková soud prohrála, a sám na něj vložil 13 tisíc korun. V současnosti je na účtu asi 70 tisíc. „Pokud se protistrana neodvolá, peníze použijeme na podobný účel, když bude někdo nespravedlivě popotahován, tak na to budou připraveny peníze,” řekl po skončení soudu Mach.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám