Hlavní obsah

Řečníka z pražské demonstrace proti imigrantům policie obvinila

Novinky, ema, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občan Slovenské republiky Marián Magát, kterého policie v sobotu zadržela při jeho projevu na pražské demonstraci proti imigrantům, byl obviněn z podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Novinkám to potvrdila policejní mluvčí Iveta Martínková.

Řeč Mariána Magáta na Staroměstském náměstíVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Kriminalisté včera ve večerních hodinách třicetiletého řečníka obvinili. Po provedení všech náležitostí byl následně propuštěn,” řekla Martínková. Hrozí mu až dva roky vězení.

V sobotu se na pražském Staroměstském náměstí sešlo několik desítek lidí, kteří dávali najevo nesouhlas s imigrační politikou vlády. Magáta policie zadržela v půli jeho projevu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenského řečníka zadržela olicie

Obviněný muž je předsedou slovenských nacionalistů z Akční skupiny Vzdor Kysuce. Ta na svém facebookovém profilu vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že podle postoje české policie „můžeme být jen hrdí homosexuálové, případně cikáni, ale v žádném případě nekritizovat politiku EU.“

Policie na demonstraci proti imigrantům zadržela jednoho z řečníků Video: Novinky

Objevilo se tam i stanovisko samotného Mariána Magáta: „Nepodněcoval jsem k nenávisti vůči žádné skupině osob, anebo omezování jejich práv a svobod, právě naopak jsem vyzdvihl nutnost, anebo potřebu zachování každé rasy a právo na její existenci... Stejně tak jsem upozorňoval na nebezpečí sionismu a jeho zákulisí v politice Evropské unie. Žádným způsobem jsem nevyzýval k potlačování anebo omezování nějaké skupiny osob.“

Obdivovatel Tisa 

V minulosti Magát neúspěšně kandidoval do europarlamentu. Přiznal, že obdivuje prezidenta fašistického Slovenského štátu Jozefa Tisa. Inspiruje se řeckou stranou Zlatý úsvit. Ta je označovaná za nacionalistickou a neofašistickou.

„Po vzoru této strany organizujeme sbírky oblečení, hraček a dětských knížek a rozdáváme je chudým slovenským rodinám,“ říká Magát. Členové Vzdoru nezapomínají dodat, že pomáhají pouze „bílým slovenským rodinám“

Polovojenská organizace

Skupina vznikla v roce 2011 na severu Slovenska. Působí jako polovojenská dobrovolnická organizace. V lesích trénují bojová umění. Skupina Vzdor je pravidelným účastníkem neonacistických shromáždění, která se konají na Slovensku. Letos se její členové zúčastnili shromáždění proti migrantům v Bratislavě a v Žilině.

Po letošním neonacistickém shromáždění v Bratislavě bylo na Magáta podané trestní oznámení za podněcování nenávisti proti Židům a za zpochybňování holocaustu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan slovenského Banskobystrického kraje Marian Kotleba s předsedou DSSS Tomášem Vandasem (vpravo)

Vzdor Kysuce má blízko ke kontroverznímu šéfovi banskobystrického kraje Marianovi Kotlebovi. Ten se také objevil na sobotní demonstraci na Staroměstském náměstí po boku šéfa nacionalistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáša Vandase. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám