Hlavní obsah

Policisté na Prachaticku zadrželi 26 běženců, Slovák je vezl v nelidských podmínkách

Právo, Pavel Orholz
Prachatice
Aktualizováno

Jihočeští policisté zadrželi ve čtvrtek po desáté hodině večer u Horní Vltavice na Prachaticku 26 běženců pravděpodobně z Afghánistánu. Převážel je slovenský řidič nákladního auta v nákladovém prostoru, kde měli málo vzduchu a minimum jídla. Celkem se jednalo o patnáct mužů, čtyři ženy a sedm dětí, z nichž dvěma nebyl ještě ani jeden rok. Zřejmě mířili do německého Pasova.

Foto: Policie ČR

Policisté zadrželi běžence v tomto nákladním automobilu.

Článek

Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích o tom v pátek informoval vedoucí odboru jihočeské cizinecké policie Jiří Stuchlý.

„Ty osoby cestovaly v nelidských podmínkách. Měly u sebe vodu, ale neobjevili jsme téměř žádné jídlo a nevíme, jestli jim řidič zastavil na vykonání potřeby. Navíc všichni víme, jaké bylo ve čtvrtek počasí,“ konstatoval Stuchlý s poukazem na současná úmorná vedra.

V nákladovém prostoru vozidla bylo málo místa a běženci většinou seděli na zemi. Dýchali jen díky malému otvoru, který byl vyřezaný v horní části nákladního auta. Policisté prý migrantům poskytli jídlo. Nyní jsou běženci zadržení na služebnách cizinecké policie.

„Čekáme na tlumočníka, abychom je mohli vyslechnout,“ podotkl Stuchlý. Podle prvních informací jel slovenský řidič do německého Pasova. V případě prokázání viny mu hrozí až pět let vězení.

Situaci v Jihočeském kraji denně monitoruje přibližně stovka členů cizinecké, pořádkové i dopravní policie, a to nejen v pohraničí. Kontroly se týkají silniční a železniční dopravy na hlavních tazích. Toto opatření už trvá šest týdnů a podle Stuchlého budou přísné kontroly i nadále pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám