Hlavní obsah

V dole Darkov se vznítil metan, tři mrtví

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

Tři lidé zemřeli a další dva byli zraněni při vznícení důlního plynu, ke kterému došlo v noci na pátek v podzemí dolu Darkov. O tragické události informoval mluvčí OKD Marek Síbrt.

V dole Darkov se vznítil metan, tři mrtvíVideo: Novinky

 
Článek

„V podzemí lokality Darkov Důlního závodu 1 došlo ve čtvrtek po půl dvanácté v noci pravděpodobně při vypadnutí horniny při ražbě důlní chodby a následném uvolnění metanu k zapálení metanovzdušné směsi. Při následném vznícení důlního plynu  byli usmrceni tři zaměstnanci a dva zraněni,“ sdělil Síbrt.

Neprodleně byl povolán důlní a lékařský výjezd Hlavní báňské záchranné stanice a začaly intenzivní práce s cílem zachránit postižené zaměstnance. „Chtěl bych jménem svým i všech zaměstnanců dolu vyjádřit naši soustrast rodinám i blízkým zesnulých kolegů,“ uvedl ředitel Důlního závodu 1 Boleslav Kowalczyk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Aleš Honus, Právo

Záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice v Dole Darkov, kde se vznítil metan.

K důlnímu neštěstí vzlétl vrtulník z Ostravy. „Sedmatřicetiletý horník byl prvotně ošetřen Báňskou záchrannou službou. Poté byl předán posádce záchranářského vrtulníku. Pacient utrpěl popáleniny na více než polovině povrchu těla, a to v oblasti hlavy, trupu, horních i dolních končetin. V době zásahu záchranářů byl při vědomí, jeho stav byl však vážný. Záchranáři muže předali do další péče na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě,“ informoval mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Druhého zraněného horníka záchranná služba neošetřovala.

Příčiny této mimořádné události nyní šetří komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Důlního závodu 1, společnosti OKD a odborových organizací ve spolupráci s Policií ČR.

Poslední neštěstí v provozech společnosti OKD se stalo loni v listopadu. Při otřesu v Dole Karviná zemřeli tři lidé a devět horníků se zranilo. Před tímto neštěstím v provozech OKD loni zemřelo pět lidí, z toho jeden v Dole Darkov.V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. V březnu zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v dubnu jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení. Šestačtyřicetiletý horník zahynul v květnu v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. V srpnu zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku šestačtyřicetiletý horník.Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám